Zeci de mii de manifestanți cer la Barcelona eliberarea liderilor separatiști încarcerați

Zeci de mii de manifestanți cer la Barcelona eliberarea liderilor separatiști încarcerați

Mai multe zeci de mii de manifestanți au umplut sâmbătă după-amiază o arteră din centrul Barcelonei, de unde urma să înceapă un marș pentru punerea în libertate a zece lideri separatiști catalani încarcerați, relatează AFP.

Manifestația a fost convocată de două puternice organizații separatiste — Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium — pentru a cere punerea în libertate a celor doi lideri ai lor încarcerați, precum și a opt foști membri ai guvernului catalan destituit în urma declarației de independență.

Un judecător madrilen a ordonat la 2 noiembrie plasarea în detenție provizorie a opt miniștri catalani demiși, într-o anchetă pentru 'revoltă' și 'deturnare de fonduri'.

Potrivit imaginilor televizate, manifestanții au umplut un întreg bulevard care duce spre plaja din Barcelona. Ei agitau pancarte cu sloganul 'SOS democrație' și numeroase drapele separatiste, scandând 'libertate'.

Pe cele două bannere din frunte, scrise în catalană, se putea citi 'Libertate pentru prizonierii politici' și 'Suntem o republică'.

Mobilizarea urmează să servească drept test pentru mișcarea separatistă, după eșecul declarației unilaterale de independență din 27 octombrie și înaintea alegerilor cruciale convocate în Catalonia de guvernul central pentru 21 decembrie.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?