Zegrean: De prea multe ori s-a apelat la noi să arbitrăm situații politice; nu e normal ca instituțiile să nu comunice

Zegrean: De prea multe ori s-a apelat la noi să arbitrăm situații politice; nu e normal ca instituțiile să nu comunice

Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, a declarat marți că de prea multe ori s-a apelat la CCR pentru arbitrarea unor situații politice și că nu i se pare normal ca instituțiile să nu aibă 'o colaborare loială'.

"Nu aș spune că a fost o perioadă politică tulbure. Românii sunt nervoși în politică. Dintotdeauna politica în România așa s-a făcut. (...) Sigur că de prea multe ori s-a apelat la noi să arbitrăm anumite situații politice (...) Nu mi se pare normală (n.r. această situație). De exemplu, foarte multe sesizări am avut în conflicte juridice de natură constituțională între instituțiile statului. Nu mi se pare normal ca instituțiile să nu comunice între ele și să nu aibă o colaborare loială între ele și să vină la judecata Curții și după aceea să ne și critice și una și alta dintre părți. Nu mi se pare chiar loial lucrul acesta", a afirmat Zegrean, la TVR 1, referitor la momentul cel mai greu din mandatul de președinte al CCR.

El a povestit să judecătorii Curții s-au confruntat cu numeroase critici după ce au început să pronunțe decizii și după ce le-a fost dată, în 2010, o nouă atribuție.

"În 2010, ni s-a introdus o nouă competență, o nouă atribuție a Curții — aceea de a verifica constituționalitatea hotărârilor Parlamentului. După ce am început să pronunțăm decizii pe această competență, am primit critici nenumărate. Poate au fost situațiile în care am fost cel mai vehement criticați. (...) Noi nu putem să facem nimic fără să fim sesizați. Dacă vin la judecata noastră, trebuie să o accepte", a mai susținut șeful CCR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”