Zelenski a sfidat artileria rusă și i-a vizitat pe soldații care apără orașul Bahmut

Zelenski a sfidat artileria rusă și i-a vizitat pe soldații care apără orașul Bahmut

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat miercuri pe linia de apărare a orașului Bahmut (est), scena celei mai înverşunate bătălii a războiului din Ucraina.

Volodimir Zelenski în vizită pe linia de apărare de la Bahmut FOTO Profimedia

Zelenski a ascultat rapoartele comandanţilor militari privind situaţia din teren şi evoluţia luptelor şi a discutat cu soldaţii ucraineni.

„Am onoarea de a mă afla astăzi aici, în estul statului nostru, în Donbass, şi de a-i răsplăti pe eroii noştri, de a vă mulţumi, de a vă strânge mâna. Vă mulţumesc pentru că aţi apărat statul, suveranitatea, estul Ucrainei”, a declarat preşedintele ucrainean.

Cei prezenţi au ţinut un minut de reculegere în memoria soldaţilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea Ucrainei, transmite Agerpres , care citează agenția de presă EFE și portalul rbc.ua.

Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a înmânat medalii, ordine şi distincţii militarilor din prima linie de la Bahmut.

Rușii susțin că ocupă 70 la sută din Bahmut

Această vizită a avut loc cu toate că un reprezentant al regimului separatist pro-rus din Donețk a susținut că artileria rusă are sub raza sa toate căile de acces către oraşul Bahmut.

„Oraşul se află în stare de asediu, adică toate căile de acces, toate arterele de transport care duc spre oraş sunt sub controlul artileriei noastre”, a declarat miercuri Ian Gaghin, un consilier al liderului pro-rus al Doneţkului.

Potrivit acestuia, forțele armate ruse ar controla aproximativ 70% din Bahmut, în timp ce armata ucraineană ar menține acolo o garnizoană de circa 10.000 de soldaţi.

Zelenski: Victoria Ucrainei, singura cale către pace

Volodimir Zelenski a insistat miercuri că singura cale către pace este succesul armatei ucrainene pe câmpul de luptă. Șeful statului ucrainean a făcut această declarație la scurt timp după ce cinci civili au fost uciși în urma unor atacuri cu drone lângă Kiev și în orașul Zaporojie.

Președintele ucrainean a publicat un filmuleț cu un bloc de locuințe în flăcări sub care a scris: „Zaporojie. Tocmai acum o rachetă rusă a lovit o clădire cu mai multe etaje. Rusia bombardează oraşul cu o cruzime fără margini. Lovituri în zone rezidenţiale în care locuiesc oameni obişnuiţi, copii. O ţară teroristă încearcă să ne distrugă oraşele, statul, oamenii”.

„Aceasta nu ar trebui să devină „doar o zi obişnuită” în Ucraina, sau oriunde altundeva în Europa sau în lume. Este nevoie de mai multă unitate şi hotărâre din partea lumii pentru a învinge rapid teroarea rusă şi pentru a proteja viaţa”, a spus Zelenski.

Deplasarea lui Volodimir Zelenski (45 de ani) în plină zi la Bahmut survine la doar câteva zile de la vizita lui Vladimir Putin (70 de ani) pretins spontană - nocturnă și în secret - la Mariupol, oraș situat departe de linia frontului și ocupat de mai bine de zece luni de armata rusă după un asediu devastator.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…