Zelenski, aşteptat să se pronunţe asupra legalizării căsătoriilor gay în Ucraina, în urma unei petiţii semnate de peste 28.000 de oameni

Zelenski, aşteptat să se pronunţe asupra legalizării căsătoriilor gay în Ucraina, în urma unei petiţii semnate de peste 28.000 de oameni

Conform BBC , preşedintele Volodimir Zelenski are la dispoziţie 10 zile pentru a răspunde.

Homosexualitatea nu este ilegală în Ucraina, însă căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi parteneriatele civile nu sunt recunoscute, lucru ce a cauzat probleme persoanelor LGBT care s-au înrolat în armată după invazia Rusiei.

Spre exemplu, conform legislaţiei ucrainene, dacă o persoană care are o relaţie cu o alta de acelaşi sex moare, partenerul său nu poate să îl înmormânteze.

Petiţia se intitulează „În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”.

O organizaţie LGBT a definit petiţia ca fiind un „moment important" pentru membrii comunităţii.

„Este important ca persoanele LGBTQ să aibă dreptul de a-şi vedea partenerul şi de a lua corpul de la morgă, precum şi de a cere despăgubiri, dacă este necesar. Toate cuplurile căsătorite au aceste drepturi. Sperăm cu adevărat că mariajul între persoane de acelaşi sex va fi legalizat, astfel încât oamenii să poată avea grijă unul de celălalt", a afirmat pentru BBC Oksana Solonska, manager de comunicare media la Kyiv Pride.

Orice petiţie din Ucraina care strânge mai mult de 25.000 de semnături declanşează automat luarea în considerare a preşedintelui. Chiar şi în aceste condiţii, acest lucru nu garantează nicio modificare a legii actuale şi nu este clar dacă preşedintele Zelenski va decide să legalizeze căsătoria între persoane de acelaşi sex.

În ciuda faptului că au fost depuse unele eforturi pentru a proteja persoanele LGBT din Ucraina, spre exemplu legea antidiscriminare care a fost introdusă în anul 2015, comunitatea s-a confruntat cu homofobia, intoleranţa şi violenţa.

Primul marş oficial al Pride din Ucraina a fost anulat după ce o adunare de „skinheads” a ameninţat participanţii. În anul 2018, activiştii au fost atacaţi în timpul unui miting din Kiev de militanţii de extremă dreapta.

În ciuda riscurilor, paradei Pride i-a crescut notorietatea, iar în anul 2021 peste 7.000 de persoane au participat la un marş în capitală.

Conform unui sondaj efectuat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev în luna mai, în ultimii şase ani, numărul persoanelor care au o „părere negativă” despre comunitatea LGBT a înregistrat o scădere de la 60,4% la 38,2%.

Circa 12% dintre oameni au o atitudine pozitivă, în creştere de la 3%, iar aproximativ 44% au afirmat că sunt indiferenţi.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...