Zelenski continuă turul în Europa. Liderul de la Kiev, vizită-surpriză în Marea Britanie

Zelenski continuă turul în Europa. Liderul de la Kiev, vizită-surpriză în Marea Britanie

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, efectuează luni o vizită-surpriză în Regatul Unit pentru a se întâlni cu premierul britanic Rishi Sunak, relatează BBC.

Zelenski se va întâlni cu premierul britanic Rishi Sunak. FOTO Profimedia (Arhivă)

Liderul de la Kiev a afirmat printr-o postare publicată pe Twitter că se va întâlni cu „prietenul” său Rishi Sunak pentru a purta „negocieri”.

De asemenea, Marea Britanie a transmis joi că va livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune pe care le-a cerut pentru a lupta împotriva invaziei declanșate de președintele rus Vladimir Putin.

Președintele ucrainean a avut în ultimele zile întrevederi cu liderii occidentali în vederea consolidării sprijinului pentru țara devastată de război.

Marea Britanie este un lider atunci când vine vorba de extinderea capacităților noastre terestre și aeriene. Această cooperare va continua și astăzi", se arată în postarea publicată pe Twitter de liderul de la Kiev.

Downing Street a transmis că premierul britanic va reitera importanța furnizării unui pachet de sprijin pentru Ucraina în timpul discuțiilor de la Chequers, reședința oficială a lui Rishi Sunak.

Nu trebuie să îi dezamăgim pe ucraineni", a afirmat premierul britanic.

Cei din guvernul britanic au caracterizat vizita ca fiind de curtoazie, conform BBC, deși o sursă a adăugat că „întotdeauna sunt afaceri de făcut".

Downing Street a afirmat, totodată, că Marea Britanie va confirma în cursul zilei „sute” de rachete și drone pentru a ajuta Ucraina. Este de așteptat ca întrevederea dintre cei doi lideri să nu dureze mai mult de câteva ore.

Turneul european efectuat de liderul de la Kiev are loc în contextul pregătirilor pentru o ofensivă a armatei ucrainene. Acesta s-a oprit la Paris, Berlin și Roma.

Germania a anunțat un ajutor militar în valoare de 2,7 miliarde de euro pentru Ucraina, în urma discuțiilor purtate la Berlin cu cancelarul Olaf Scholz .

De asemenea, Franța a promis alte zeci de tancuri ușoare și vehicule blindate după ce președintele Emmanuel Macron s-a întâlnit cu omologul său ucrainean la Paris.

Vizita liderului de la Kiev în Marea Britanie are loc înainte de o reuniune a liderilor G7 la Hiroshima, Japonia, care are loc vineri, 19 mai, la care va participa și premierul britanic Rishi Sunak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Foarte interesante amănunte...

5 Citiți și judecați voi...