Zelenski face apel la mobilizarea tuturor ucrainenilor: „Este o cauză națională. Nu în baruri, nu în cluburi”

Zelenski face apel la mobilizarea tuturor ucrainenilor: „Este o cauză națională. Nu în baruri, nu în cluburi”

Volodimir Zelenski a atras atenția că respingerea invaziei ruse este o cauză națională care presupune angajamentul tuturor ucrainenilor pentru binele statului lor.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

„Ucraina este în război. Şi cei care nu luptă pe linia frontului trebuie să ajute la luptă. Nu în baruri, nu în cluburi, nu în curse de stradă sau vreun fel de consum ostentativ”, a declarat președintele ucrainean în dicursul susținut luni seara.

Zelenski a făcut această declarație la capătul unei zile petrecute pe frontul din Donețk, unde a discut cu comandanții din zonă despre nevoile lor.

„Întotdeauna este o imagine de ansamblu, sunt rapoarte despre fiecare direcţie, despre fiecare brigadă. Dar este important să vorbeşti direct cu războinicii despre experienţa” lor, a subliniat liderul de la Kiev.

Zelenski a mai declarat că a discutat cu comandanții din Donețk despre contraofensivă și capacitățile de luptă. „O problemă presantă este transportul și timpul pentru evacuarea răniţilor”, a precizat el.

Președintele ucrainean a insistat asupra necesității creșterii producției interne de drone și accelerării importurilor. Dronele sunt „consumabile”, dar salvează vieți și aduc rezultate în lupte, a subliniat el.

Zelenski în vizită la soldații din Donețk FOTO Twitter

Zelenski în vizită la soldații din Donețk FOTO Twitter

Zelenski a mai precizat că sunt multe probleme din cauza comisiilor medicale militare, dar se vor găsi soluţii. El a făcut această precizare la doar trei zile după ce i-a demis pe toți șefii centrelor regionale de recrutare din cauza unor dovezi de abuzuri de putere, dobândire de averi ilicite și transportarea unor bărbați peste graniță în pofida interdicției impuse de starea de urgență.

„Libertatea şi independenţa nu sunt câştigate de cineva acolo…. Pe front. Este o cauză naţională comună a tuturor celor care luptă şi muncesc pentru victorie. Toată lumea este în război. Ucraina este în război. Şi cei care nu luptă pe linia frontului trebuie să ajute la luptă (...) pentru binele statului nostru”, a insistat Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev și-a încheiat discursul declarându-se recunoscător Statelor Unite pentru noul pachet de asistenţă militară acordat Ucrainei.

Ajutor în valoare de 200 de milioane de dolari

Statele Unite au anunţat luni că vor trimite Ucrainei un nou pachet de asistenţă de securitate, în valoare de 200 milioane de dolari.

Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, noul pachet de ajutor conține muniții pentru apărarea antiaeriană şi artilerie, capacităţi antiblindate şi echipamente de deminare.

Acest ajutor ar urma să fie prima tranşă dintr-un pachet de 6,2 miliarde de dolari aprobat anterior, relatează Reuters, citând diplomați americani.

Mai mult, Washingtonul lucrează în acest moment la o solicitare de suplimentare a bugetului destinat susținerii Ucrainei în fața Rusiei.

Până acum, Statele Unite i-au acordat Ucrainei ajutoare militare în valoare de peste 43 de miliarde de dolari, fiind principalul contribuitor în acest sens, notează Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?