Zelenski, „recunoscător” SUA pentru ultima tranşă de ajutor militar, în valoare de un miliard de dolari

Zelenski, „recunoscător” SUA pentru ultima tranşă de ajutor militar, în valoare de un miliard de dolari

”Statele Unite au anunţat o nouă consolidare a aprării noastre, o nouă tranşă de ajutor în valoare de un miliard de dolari”, a subliniat Zelenski în mesajul său video de miercuri noaptea.

”Vreau să-mi exprim recunoştinţa faţă de acest ajutor. El este extrem de important pentru apărarea noastră în Donbas”, în estul Ucrainei, epicentrul atacurilor Rusiei în prezent.

Acest nou ajutor militar american a fost anunţat de către preşedintele Joe Biden în timpul unei convorbiri la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Pentagonul a precizat că este vorba despre 18 obuziere de tip Howitzer - şi vehiculele de transport aferente şi 36.000 de obuze - şi despre două lansatoare de rachetă antibavă de tip Harpoon, destinate apărării de coastă a Ucrainei la Marea Neagră.

În Donbas, ”situaţia continuă să fie extrem de dificilă pentru forţele ucrainene”, avertizează Londra.

”Ucraina a reuşit probabil să-şi retragă o mare parte dintre trupele combatante, care deţineau iniţial controlul asupra oraşului Sivierodoneţk”, afirmă Ministerul britanic al Apărării în ultimul său raport.

”Situaţia continuă să fie extrem de dificilă pentru forţele ucrainene şi civilii rămaşi la est de râul Doneţ”, subliniază ministerul..

Confruntări armate au loc tot mai multe între grupuri mici de militari care oprează pe jos.

Forţele ruse ar avea militari insuficienţi, estimează Londra.

Potrvit ministerului britanic al Apărării, unele grupuri tactice de batalioane (BTG) - din care fac parte de obicei 600-800 de oameni - sunt alcătuite doar din 30 de militari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”