Zgonea, DEBARCAT din fruntea Camerei Deputaților! Penalul se AUTOPROPUNE!

Zgonea, DEBARCAT din fruntea Camerei Deputaților! Penalul se AUTOPROPUNE!

Valeriu Zgonea a pierdut luni functia de presedinte al Camerei Deputatilor in urma unei proceduri prin care plenul a "luat act" de faptul ca acesta nu mai are sprijin politic, dupa ce a fost exclus din PSD. Proiectul de hotarare in acest sens a primit 167 voturi "pentru" si 32 "impotriva".

Interimatul la sefia Camerei Deputatilor va fi asigurat de Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al forului, urmand ca cel mai probabil PSD sa decida miercuri in Comitetul Executiv National pe cine nominalizeaza.

Penalul a anuntat luni ca isi va depune candidatura, in PSD, pentru a fi desemnat presedintele Camerei Deputatilor in locul lui Valeriu Zgonea, dupa ce functia va fi vacantata.

"Am discutat cu domnul Dragnea astazi despre sefia Camerei Deputatilor. I-am spus ca intentionez si maine la CExN si miercuri la grup sa-mi depun candidatura. Am discutat cu foarte multi colegi care mi-au zis ca e bine pentru PSD si pentru Parlament acest lucru si o sa vedem ce se intampla la vot", a spus luni Ponta, la Palatul Parlamentului.

UPDATE Replica lui Liviu Dragnea a venit la scurt timp: "Daca s-a autopropus, nici nu mai trebuie sa votam" a spus presedintele PSD jurnalistilor, in parlament.

Ponta a declarat ca a discutat cu mai multi colegi care i-au spus ca asa "ar fi bine pentru PSD".

Intrebat daca Liviu Dragnea, presedintele PSD, impartaseste aceasta opinie, Ponta a raspuns: "Intrebati-l pe el."

Comitetul Executiv National al PSD se reuneste marti in sedinta, cand urmeaza sa se discute si despre nominalizarea pe care partidul o va face pentru sefia Camerei Deputatilor.

Intrebat la sediul partidului, inainte ca Ponta sa faca acest anunt, daca fostul premier ar putea sa fie presedintele Camerei Deputatilor, Dragnea a spus ca acesta indeplineste conditiile "pentru toate functiile".

"Eu v-am spus ca pentru fiecare dintre noi este important sa fie acolo unde aduce un plus pentru alegerile parlamentare. Victor Ponta indeplineste conditiile pentru toate functiile. Sigur ca asta este intrebarea mondiala, cred ca si in America se opreste campania pana cand decidem noi cine va fi inlocuitorul marelui Zgonea. Dupa parerea mea, cred ca oamenii nu mai mananca pana miercuri, pana cand vad cine va veni la presedintia Camerei. Cred ca s-a vorbit mult prea mult despre asta", a comentat Dragnea. 

********

Presedintele de sedinta nu a fost Valeriu Zgonea, ci Florin Iordache. Acesta a citit proiectul de hotarare prin care se ia act de vacantarea functiei, pe care apoi l-a supus la vot.

"Se ia act de vacantarea de drept a postului de presedinte. se voteaza in plen. In Biroul Permanent (de dupa plen - n.r.) hotaram cine ii va lua locul pana la votarea unui nou presedinte. Nu trebuie sa existe cvorum de sedinta. Se ia act de vacantarea postului, se voteaza un proiect de hotarare. Este o vacantare de drept" a explicat secretarul Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu (PSD), dupa sedinta Biroului Permanent de luni.

Potrivit unor surse parlamentare, urmeaza ca interimatul la sefia Camerei Deputatilor sa fie asigurat de Florin Iordache (PSD), vicepresedinte al forului.

O posibilitate ar fi chiar sa se citeasca proiectul de hotarare care sa fie votat abia miercuri, la sesiunea de vot final.

PSD a incercat pe doua cai sa il dea jos pe Valeriu Zgonea. Prima, prin modififcarea regulamentului astfel incat revocarea presedintelui se va putea face la propunerea grupului parlamentar care l-a propus, si nu din care face parte, asa cum era inainte.

O alta modificare foarte importanta insa lasa posibilitatea ca mandatul de presedinte sa inceteze de drept in situatia in care presedintelui i s-a retras sprijinul politic, situatie in care se afla Zgonea, care a fost exclus din PSD.

Aceasta din urma reprezinta o punere in acord cu un proiect de interpretare a unui articol din Statutul deputatilor si senatorilor care prevede tocmai acest lucru: pierderea functiei in urma retragerii sprijinului politic.

Astfel, PSD nu ar mai trebui sa voteze in plen revocarea lui Zgonea.



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...