Ziarul independent rusesc Novaya Gazeta vrea să își înarmeze jurnaliștii pentru a le asigura siguranța

Conducerea ziarului independent rusesc Novaya Gazeta a declarat joi că vrea să își înarmeze jurnaliștii pentru a le asigura siguranța, după agresiunea suferită de o prezentatoare a postului de radio Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), critic la adresa puterii, informează AFP.

"Dacă statul nu este gata să ne apere, ne vom apăra singuri", a declarat pentru AFP redactor-șef adjunct de la Novaya Gazeta, Sergei Sokolov.

"Atunci când jurnaliștii sunt lipsiți de apărare în fața arbitrariului care face legea pe stradă și a neglijenței forțelor de ordine, nu există o altă soluție", a indicat el.

Redactorul-șef adjunct de Eho Moskvî, Tatiana Felguenhauer, 32 de ani, a fost înjunghiată luni, în redacție, de un bărbat care părea dezechilibrat, într-un context în care unii jurnaliști denunță un climat "de ură" împotriva vocilor critice la adresa puterii de natură să încurajeze asemenea acte.

Joi, jurnalista se afla în continuare spitalizată.

"Voi înarma redacția. Nu am altă cale. Am fost vizați de multe tentative de asasinat", a declarat rectorul-șef de Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, pentru Eho Moskvî.

"Îi voi trimite pe unii dintre angajați la cursuri (de autoapărare, n.r.). Vom încheia un acord cu Ministerul de Interne al Rusiei. Vom comanda și cumpăra arme de autoapărare (...)", a completat el.

Novaya Gazeta este o publicație care anchetează subiecte sensibile, de la corupție la participarea soldaților ruși în conflictul armat din Ucraina trecând prin persecuțiile împotriva homosexualilor din Cecenia.

Șase jurnaliști și colaboratori ai ziarului au fost uciși de la crearea acestuia în 1993. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, cunoscută pentru criticile sale la adresa politicii Kremlinului în Cecenia, ucisă pe 7 octombrie 2006 în holul clădirii unde locuia.

"Orice persoană are dreptul de a lua măsurile de securitate pe care le consideră necesare, cu condiția ca acestea să respecte legea', a declarat în timpul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Rușii au dreptul de a cumpăra arme paralizante cu condiția să obțină o autorizație care necesită efectuarea de teste medicale (inclusiv toxicologice și psihiatrice) și să urmeze cursuri pentru a învăța cum să le folosească.

Producătorul de arme Kalashnikov a indicat joi că oferă o reducere de 10% jurnaliștilor care doresc să achiziționeze arme paralizante, declarându-se gata să sfătuiască jurnaliștii în probleme de autoapărare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake