Ziua alegerilor ar trebui să fie declarată zi liberă, susţine preşedintele american Joe Biden

Ziua alegerilor ar trebui să fie declarată zi liberă, susţine preşedintele american Joe Biden

Ziua alegerilor ar trebui să fie declarată zi liberă pentru angajaţii din SUA, a declarat preşedintele american Joe Biden joi, informează Reuters.

"Dacă ar fi după mine, şi cred că aceasta este foarte important, fiecare zi a alegerilor ar fi zi liberă", pentru ca oamenii care lucrează să-şi poată exercita dreptul la vot, a spus Biden.

Joe Biden le-a declarat jurnaliştilor că intenţionează să se deplaseze prin SUA pentru a promova drepturile de vot, după ce reprezentanţi ai Casei Albe au afirmat că s-a ajuns la un acord bipartizan asupra infrastructurii electorale.

"Veţi auzi mult mai multe despre drepturile de vot de la preşedinte, în săptămânile următoare", a declarat ceva mai târziu secretarul de presă a Casei Albe, Jen Psaki, la MSNBC. "Va veni cu câteva declaraţii pentru poporul american şi va vorbi mult mai mult despre ce vrea să facă", a adăugat ea.

Cum şi când pot vota cetăţenii americani a devenit subiect de luptă politică, în condiţiile în care republicanii au introdus noi legi ce restricţionează orele de vot, votul prin corespondenţă şi alte măsuri menite să aducă mai mulţi oameni la vot.

Importanta lege a democraţilor menită să extindă orele şi metodele de vot nu a reuşit să treacă prin Congres săptămâna aceasta. Propunerea ca ziua alegerilor să fie declarată zi liberă a fost formulată în cel puţin una dintre versiunile legislaţiei.

Biden nu renunţă la modificarea legislaţiei federale şi va lucra cu liderii democraţi asupra noilor paşi, a afirmat Psaki. "Mai trebuie depuse eforturi la nivel de state, cu activişti, pentru a-i împuternici, a-i implica şi a-i susţine, şi (preşedintele) va face aceasta", a spus ea.

Ziua alegerilor, tradiţional a doua marţi din noiembrie în SUA, nu este o sărbătoare federală, chiar dacă unele state cer ca angajatorii să le dea angajaţilor timp liber pentru a putea vota.

Zilele de sărbătoare federală sunt înfiinţate prin legislaţie votată la nivel de Congres. Săptămâna trecută, Biden a semnat o lege prin care ziua de 19 iunie este declarată sărbătoare federală, ce marchează emanciparea afro-americanilor asupriţi.

Biden a avut cuvinte tăioase la adresa republicanilor care, după cum a spus el, insistă asupra renumărării voturilor atunci când nu le place rezultatul lui. "Cine, Dumnezeule, după cum ar fi spus mama mea, a lăsat să se suie scroafa în copac? (expresia originală 'Who died and left them boss?') Votul este numărat atunci când este exercitat", a declarat Biden. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...