Ziua Armatei Române, marcată prin ceremonii militare și religioase și depuneri de coroane (grupaj Muntenia)

Ziua Armatei Române, marcată prin ceremonii militare și religioase și depuneri de coroane (grupaj Muntenia)

Ziua Armatei României a fost marcată, miercuri, prin ceremonii militare și religioase, depuneri de coroane la mormintele și monumentele dedicate eroilor, precum și prin manifestări culturale tematice.

* Ziua Armatei României

* BRĂILA

Ziua Armatei a fost marcată miercuri, la Brăila, prin organizarea unui ceremonial militar și religios în Piața Independenței, după care au fost depuse coroane de flori la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu.

Partea a doua a evenimentului a constat în organizarea unei expoziții de tehnică și echipamente militare, într-un spațiu aflat în apropiere de Piața Independenței.

Tot cu ocazia Zilei Armatei va fi organizat un spectacol susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, Ansamblul de dansuri populare "Pandelașul" și trupa de majorete a Cercului Militar.

Începând cu ora 19,00, militarii brăileni se vor retrage cu torțe pe traseul Piața Independenței — Catedrala Nașterea Domnului.

Programul Zilei Armatei a cuprins marți Ziua Porților Deschise la Brigada 10 Geniu "Dunărea de Jos", cea mai mare unitate militară din Garnizoana Brăila, unde sute de copii din școlile și grădinițele brăilene au putut vedea de aproape tehnica de luptă a militarilor și au putut trage cu arme airsoft, replici reale ale unor arme de foc.

* BUZĂU

Ceremoniile dedicate "Zilei Armatei Române" au avut loc în județ în trei locații diferite, la Monumentul Eroilor Neamului și Piața Dacia din municipiul Buzău, precum și în comuna Costești.

Evenimentul din municipiul reședință a debutat la Monumentul Eroilor Neamului cu onorul comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul Gheorghiță Vlad, și a continuat cu o slujbă religioasă și depuneri de flori. La final, militarii prezenți la ceremonie au defilat în fața oficialităților, iar pe cer au survolat mai multe avioane și elicoptere de la Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene "Aurel Vlaicu" de la Boboc.

"Este un moment deosebit pentru armata română, la Buzău se află cea de-a doua mare garnizoană a țării, iar acest lucru s-a transpus în aceste festivități organizate cu profesionalism", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Carmen Ichim.

În comuna Costești a fost dezvelit Monumentul Eroilor, amplasat în vecinătatea bisericii din localitate, eveniment la care au luat parte oficialități locale și județene, preoți, numeroși localnici.

Cel mai așteptat moment va fi cel din Piața Dacia, când de la ora 17,30, Garnizoana Buzău va oferi un concert de muzică de fanfară, trei mii de porții de fasole cu ciolan, pentru ca la lăsarea întunericului să aibă loc o retragere cu torțe pe Bulevardul Unirii până la sediul Diviziei 2 Infanterie Getica.

* GORJ

Ziua Armatei Române a fost marcată miercuri în Piața Prefecturii din municipiul Târgu-Jiu printr-un ceremonial militar, la eveniment participând autoritățile locale și județene, parlamentari, cadre militare și veterani.

Manifestarea a început cu salutul Gărzii de onoare și cu intonarea Imnului de stat, urmate de o slujbă religioasă și de alocuțiuni ale autorităților.

"25 octombrie este ziua în care poporul român își sărbătorește Armata. Este o zi de mândrie națională. Suntem îndatorați trecutului dar și militarilor, care în misiunile permanente încredințate de țară, păstrează vii simbolurile ce ne leagă de istoria devenirii noastre ca stat modern, în spiritul valorilor europene. Ne exprimăm aprecierile și respectul nostru pentru cei care au ales să activeze în slujba Patriei, îmbrăcând uniforma militară. Dumneavoastră, militarii români, aveți un ideal asumat. Ne dați sentimentul de certitudine și siguranță prin simțul datoriei și al responsabilității față de cetățeni", a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu.

Reprezentanții instituțiilor au depus coroane, jerbe și buchete de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, evenimentul fiind încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.

* DOLJ

Militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova au sărbătorit miercuri Ziua Armatei României prin organizarea unei ceremonii militar-religioasă la Monumentul Eroilor Români din cimitirul Sineasca, unde au participat cadre militare active, în rezervă și retragere, veterani de război, reprezentanți ai Mitropoliei Olteniei, oficialități ale administrației publice locale și centrale.

Militarii au organizat și evenimentul "Armata la Mall", la Mall Electroputere Parc, unde a avut loc un spectacol muzical susținut de Muzica Militară a Garnizoanei Craiova și corul Colegiului Național Militar "Tudor Vladimirescu", cât și o expoziție statică unde a fost expusă tehnică și echipamente militare din cadrul unităților subordonate Brigăzii Multinaționale Sud-Est și a detașamentului militar polonez.

Prefectul județului Dolj, Narcis Purcărescu, a afirmat, în discursul rostit la ceremonialul militar din "Sineasca" că 25 octombrie este o zi de împlinire națională, în care Armata Română, prin eroism pe câmpul de luptă și prin jertfă de sânge, a scris una dintre cele mai importante pagini de afirmare a idealurilor de unitate, suveranitate și integritate teritorială.

Militarii Brigăzii Multinaționale participă miercuri seara la procesiunea religioasă de Sfântul Dumitru organizată de Mitropolia Olteniei în colaborare cu garnizoana Craiova, la Catedrala Mitropolitană. După terminarea procesiunii religioase va avea loc, ca în fiecare an, retragere cu torțe a militarilor Brigăzii Multinaționale Sud-Est, traseul de deplasare al detașamentului va fi pe itinerariul Prefecura Dolj (Piața Mihai Viteazul) — Strada Unirii — Pasajul Nicolae Titulescu (pasaj suprateran) — Str. Amaradia (UM 01083).

* GIURGIU

Autoritățile din municipiul și județul Giurgiu au depus miercuri, de Ziua Armatei, coroane de flori la Monumentul Eroilor din Cimitirul Smârda din municipiu, iar acțiunea a început cu intonarea Imnului Național de către fanfara Centrului Cultural "Ion Vinea", a continuat cu un ceremonial religios susținut de un sobor de preoți, iar la final a avut loc defilarea Gărzii Drapelului și a Plutoanelor pe aleea pietonală din interiorul Cimitirului Smârda.

* OLT

Ziua Armatei Române a fost marcată miercuri, la Slatina, printr-o ceremonie oficială organizată la statuia Ecaterinei Teodoroiu, după ce autoritățile locale au reamenajat anul acesta monumentul ridicat în urmă cu peste 90 de ani, primul de acest fel dedicat "eroinei de la Jiu".

La manifestarea dedicată Zilei Armatei au participat autorități locale și județene, reprezentanți au unor instituții publice și partide politice, veterani de război, militari etc.

"Ne înclinăm astăzi cu respect în fața celor care au îmbrăcat haina militară, purtând în suflet dragostea și devotamentul față de țară și popor, eroii care și-au dat viața pentru a apăra unitatea națională și integritatea teritorială a statului român. Îi onorăm, totodată, pe veteranii de război care au luptat pentru ca noi să trăim, astăzi, într-o țară liberă și independentă. Sentimente de înaltă prețuire purtăm și pentru generațiile actuale, militarii români demonstrându-și curajul, profesionalismul și devotamentul în misiunile internaționale, ca parteneri de încredere ai aliaților României", a spus prefectul Silviu Neacșu.

În cadrul manifestării au fost depuse coroane de flori la statuia Ecaterinei Teodoroiu și a avut loc o defilare militară, aceasta fiind prima ceremonie oficială organizată la monumentul "eroinei de la Jiu" din Slatina în ultimii 15 ani.

Statuia de la Slatina a eroinei a fost inaugurată pe 31 mai 1925, festivitatea având loc în prezența Reginei Maria, care a fost întâmpinată cu pâine și sare, într-un oraș împodobit pentru această ocazie cu ghirlande de flori, steaguri, ramuri verzi.

* TULCEA
Pentru prima oară în ultimii peste 10 ani, Piața Tricolorului din municipiului Tulcea a găzduit, miercuri, de Ziua Armatei Române, o expoziție cu tehnică militară.

Tulcenii care au trecut începând cu ora 11,00 prin centrul orașului au putut admira atât arme, muniție, costume ale diferitelor unități din cadrul Armatei, cât și ambarcațiuni și mijloace de intervenție ale Serviciului Român de Informații și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta.

"De mică am visat să ajung militar. Arma pe care o prezint astăzi (miercuri — n.red.) este de tipul Swat, are calibrul 5,56, se folosește pentru atacul în încăperi și localități și este una destul de ușoară", a declarat, pentru AGERPRES, soldat Roxana Puiu, din cadrul Batalionului de Infanterie Marină (BIM) din orașul Babadag, singura femeie soldat participantă la expoziția de tehnică militară.

Evenimentul organizat de Garnizoana Tulcea a atras zeci de persoane curioase care s-au fotografiat cu soldații din cadrul BIM.

Autoritățile tulcene au marcat Ziua Armatei Române printr-un ceremonial militar și religios desfășurat începând cu ora 10.00, la Cimitirul Eroilor. Serviciul religios a fost oficiat de episcopul Tulcea, Prea Sfinția Sa Visarion, în timpul alocuțiunilor susținute autoritățile subliniind importanța Armatei Române.

AGERPRES / (A,AS — autori: Ecaterina Ignat, Dorin Ivan, Oana Popescu, Maria Mitrică, Camelia Bigan, Cristina Matei, Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?