Ziua Eroilor - celebrată, de sărbătoarea Înălţării Domnului, în întreaga ţară

Ziua Eroilor - celebrată, de sărbătoarea Înălţării Domnului, în întreaga ţară

Ziua Eroilor va fi celebrată joi, de sărbătoarea Înălţării Domnului, în întreaga ţară prin ceremonii militare şi religioase, depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormintele şi monumentele eroilor români căzuţi la datorie, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă.

Ministerul Apărării Naţionale organizează în toate marile garnizoane din ţară ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Eroilor.

Patriarhia Română a anunţat că slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc vor fi oficiate joi, la sărbătoarea Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi monumentele închinate acestora.

De asemenea, în toate lăcaşele de cult vor fi trase clopotele la ora 12,00 iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ va fi păstrat un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Ceremonii militare şi religioase vor avea loc la Brăila - Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi Cimitirul Eroilor "Sfântul Constantin", la Catedrala episcopală Sfânta Vineri, din Zalău, judeţul Sălaj, în Galaţi se va desfăşura un pelerinaj de rugăciune de Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor Neamului şi în Braşov vor fi depuneri de coroane în Cimitirul Eroilor.

La Oradea, în judeţul Bihor, la Biserica Militară "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" va fi oficiată Sfânta Liturghie de Înălţare a Domnului. O ceremonie militară va avea loc la Capela Municipală şi la mormintele şi monumentele eroilor români şi străini din Cimitirul Municipal "Rulikowski".

De asemenea, vor fi depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori la Monumentul "Vulturul" al Eroilor Români căzuţi în Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Români căzuţi în al Doilea Război Mondial, Mormintele Eroilor Români căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989, Monumentul Militarilor Unguri căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi la Monumentul Eroilor Ruşi căzuţi în al Doilea Război Mondial. Ceremoniile vor fi încheiate cu defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

La Reşita, judeţul Caraş-Severin, ceremonii pentru Ziua Eroilor vor fi organizate în Parcul Tricolorului.

În judeţul Cluj, Instituţia Prefectului împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi cu sprijinul Diviziei 4 Infanterie "Gemina", în cooperare cu structurile din sistemul naţional de securitate, organizează ceremonii militare şi religioase de depuneri de jerbe şi coroane de flori în: Cimitirul Eroilor din calea Turzii, Monumentul Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Cluj-Napoca; Cimitirul Eroilor de la Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău; Monumentul Eroului Aviator Plt. Adj. Traian Dârjan - Cimitirul Someşeni; Troiţa de pe Feleac - comuna Feleacu.

În cadrul ceremoniei desfăşurate în Cimitirul Eroilor din calea Turzii vor fi organizate câteva momente speciale. Astfel, prin contribuţia Primăriei municipiului Cluj-Napoca, elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" vor aprinde candele şi vor depune flori la mormintele unde sunt înhumaţi peste 1.000 de eroi, români, maghiari, germani, sovietici, precum şi eroii căzuţi în lupta pentru libertate în decembrie 1989. La finalul ceremoniei, în semn de omagiu pentru toţi eroii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, un reprezentant al Muzicii Militare va interpreta la trompetă "Il Silentio" (Stingerea) iar o grupă de militari va executa trei salve cu armament de infanterie.

Prefectura Mureş, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureş şi Primăria Oraşului Iernut, anunţă o Ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, urmată de un recital de poezie patriotică susţinut de Lucreţia Mărginean. Ceremonia se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Structurile militare din garnizoana Sibiu vor organiza, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor - Înălţarea Domnului, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroului din Pădurea Dumbrava - Sibiu, Monumentul Eroilor din localitatea Sălişte, Monumentul Eroilor din localitatea Gura Râului şi la Monumentul Eroilor din localitatea Orlat.

Militarii Forţelor Navale Române participă la numeroase activităţi organizate cu prilejul Zilei Eroilor în garnizoanele Constanţa, Brăila, Tulcea şi Babadag, pentru a-i cinsti pe eroii români.

Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, este celebrată an de an odată cu sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Astfel, anul acesta Ziua Eroilor este sărbătorită la data de 6 iunie, în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia