Zoe Petre, înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

Zoe Petre, înmormântată cu onoruri militare la Cimitirul Bellu

Zoe Petre, istoric și fost consilier prezidențial, a fost înmormântată luni cu onoruri militare la Cimitirul Bellu.

Slujba de înmormântare a fost oficiată la Capela Cimitirului Bellu, fostul președinte al României Emil Constantinescu, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și profesorul Vlad Nistor omagiind personalitatea academică și politică a acesteia.

Academicianul Răzvan Theodorescu a caracterizat-o pe Zoe Petre drept ''un om de o atitudine ireproșabilă''.

"Am pierdut pe unul dintre cei mai străluciți istorici cu o operă restrânsă, dar extrem de importantă, un om de o atitudine ireproșabilă, o colegă veche și, deși s-a întâmplat în viață să fim pe poziții diametral opuse politic, am rămas foarte buni prieteni și dispariția ei este o rană profundă pentru întreaga noastră generație", a declarat pentru AGERPRES academicianul.

Și Constantin Bălăceanu-Stolnici a vorbit despre cea care a fost Zoe Petre.

"Ea era în alt partid, eu în altul, dar făceam politică de dreapta. A fost o persoană serioasă, un model și un mare istoric. Și pentru asta o apreciez și pentru asta am venit aici", a spus academicianul.

Europarlamentarul Norica Nicolai și-a exprimat regretul pentru pierderea ''unuia dintre cei mai solizi oameni din politica românească''. "Zoe e unul din cei mai solizi oameni din politica românească. Un om elegant, discret, formidabil intelectual, care s-a dus. Aș putea spune că am fost prietene în perioada aceea 1996 — 2000. Am lucrat mult împreună și după aceea tot timpul ne-am văzut, am colaborat în diverse proiecte", a spus Norica Nicolai.

Printre sutele de persoane care au venit să-și ia rămas bun de la cea care a fost Zoe Petre s-au numărat: președintele ICR, Liliana Țuroiu, consilierul prezidențial Laurențiu Mihai Ștefan, Radu F. Alexandru, Radu Călin Cristea, Radu Boroianu, profesorul Florin Țurcanu, foștii consilieri prezidențiali Cătălin Harnagea și Dorin Marian.

Au depus coroane de flori președintele Klaus Iohannis, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, MAE.

Zoe Petre, istoric și fost consilier prezidențial, s-a stins din viață pe 1 septembrie. La 1 decembrie 1996, Zoe Petre a fost numită în funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al președintelui Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României. A îndeplinit această funcție până la data de 21 decembrie 2000.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Popescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

4 Așa o fi?

5 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct