Zvon...

Zvon...

16.36: Florin Cîțu a confirmat că se opune variantei din Parlament privind certificatul verde. ”Crește costul la buget, lucru cu care nu sunt de acord. Eu nu sunt de acord. PNL nu e de acord ca principiu ca cei nevaccinați să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni”, a spus Florin Cîțu.

Articol inițial:

Liderul PNL, Florin Cîțu, a anunțat, vineri, conducerea PNL, în ședința Biroului Executiv, că dezbaterile pe tema proiectului de lege privind introducerea certificatului verde la locul de muncă se sistează, au declarat pentru G4Media.ro surse politice.

Potrivit acestora, Cîțu nu ar fi de acord cu prevederea potrivit căreia statul plătește testarea angajaților din sectorul bugetar în timp ce angajații din sectorul privat trebuie să își plătească singuri testarea pe motiv că ar fi discriminatorie.

Context

Comisiile de specialitate din Camera Deputaților au început, luni, dezbaterea proiectului de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă. Camera Deputaților e cameră decizională.

”Astăzi am reușit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea și poate salva la propriu mii de vieți în țara noastră. Pe lângă criza politică, avem o criză sanitară pe care trebuie să o rezolvăm, nu putem aștepta finalizarea negocierilor între Cîțu și Ciolacu.

De astăzi încep dezbaterile în comisia de Sănătate și imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final. Colegii mei din Comisia de Sănătate vor lucra pe această lege pentru a face câteva schimbări, USR va prezenta miercuri un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate, toate partidele să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat pentru G4Media.ro Ionuț Moșteanu.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Ce prevede proiectul. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că situația în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spațiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este „evident ilogică”.

”Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile. Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp. Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a spus Csaba Asztalos.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa