Zvonuri...

Zvonuri...

Președintele Klaus Iohannis a trasat din nou liniile jocului politic, miercuri, într-o intervenție publică din Slovenia. În timp ce liderii PNL au intrat în silenzio stampa, președintele ne spune că responsabili de criza politică sunt PSD-USR-AUR și ei sunt cei care trebuie să vină cu soluții. Mai mult de atât, șeful statului lasă de înțeles că USR nu mai este un partener credibil. Mesajele transmise de președintele României scad șansele refacerii Coaliției PNL-USR-UDMR și îi îndreaptă pe liberali spre varianta guvernului minoritar.
În strânsă colaborare cu președintele, PNL face zid în jurul lui Florin Cîțu și închide temporar toate canalele de comunicare cu celelalte partide politice. Surse din interiorul PNL au declarat pentru HotNews.ro că până la consultările de la Cotroceni de săptămâna viitoare nu se discută nicio strategie pentru rezolvarea crizei politice.
"Noi nu mai ieșim cu nimic până după consultările de la Cotroceni. Au fost oprite toate aparițiile publice ale liderilor din conducerea PNL. Noi vom comunica strict pe subiectul pandemiei și al compensării pe energie. Ne vedem de treaba la Guvern, guvernăm chiar și cu prerogativele amputate. Nu noi am dat jos Guvernul să venim cu soluții. Să rezolve Cioloș, Simion și Ciolacu criza politică", au declarat pentru HotNews.ro , un lider PNL.
De alfel, mesajele pe care liderii PNL și președintele Klaus Iohannis le-au transmis imediat după moțiunea de cenzură au fost îndreptate împotriva foștilor parteneri de Coaliție -USR.
Șeful statului a revenit asupra "trădării USR", într-o declarație publică, miercuri, făcută în Slovenia. Iohannis a anunțat că nu crede că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Șeful statului a mai spus că este posibil să fie nevoie de încă o rundă de consultări. Totodată, președintele a ținut să sublinize că USR mai este un partener credibil.
"Dacă vrem să analizăm faptele și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și cu AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul", a subliniat Klaus Iohannis.
În tabloul politic al momentului, liderii USR și-au anunțat disponibilitatea de a merge cât mai rapid la consultări, la Cotroceni pentru identificarea unei soluții. Vicepreședintele USR Ionuț Moșteanu a reacționat la declarațiile președintelui Klaus Iohannis și atrage atenția că nu este necesar să se piardă timpul încă o săptămână pentru a începe consultările.
"Președintele este parte din problemă dar și parte din soluție și trebuie să-și asume un rol corect de mediator pentru a reface o majoritate parlamentară. Credem ca este ne-necesar să mai pierdem timpul pentru încă o săptămână pentru că nu știu ce crede dînsul că se va întâmpla. Florin Cîțu ne-a dat afară din Guvern doi miniștri și sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui și a avut o anumită susținere în aceste acțiuni pripite. Nu am abandonat guvernarea, am fost dați afară din acest Guvern(...) România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om. Văd că președintele îl susține cu tărie. Eu cred că Florin Cîțu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria, este rezultatul unui dialog între partenerii din Coaliție", a declarat Moșteanu la Parlament.
Declarațiile șefului statutului coroborate cu strategia liberalilor de a evita orice acțiune politică pentru următoarea perioadă au legătură cu strategia gândită la Cotroceni în urma cu o lună - un guvern minoritar cu sprijinul PSD în Parlament.
HotNews.ro a relatat încă din 4 septembrie că, în plin scandal politic PNL-USR, președintele Klaus Iohannis a făcut o înțelegere cu PSD pentru a bloca moțiunea USR și a-l menține pe Florin Cîțu la șefia Guvernului până când acesta va fi ales președintele PNL. Social democrații primeau la schimb accesul la resursele statului, prin susținerea unui Guvern minoritar.
În această cheie trebuie privite mutările de pe scena politică, după cădere Guvernului Cîțu.
Sursele HotNews.ro susțin că planul inițial dintre președintele Klaus Iohnnis și Marcel Ciolacu a suferit modificări. Mai exact, PSD nu este dispus să-și asume un Guvern minoritar în Parlament dacă va fi condus din nou de Florin Cîțu.
Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că liderii vechi din PSD, Paul Stănescu, dar și Gabriela Firea i-ar fi transmis lui Marcel Ciolacu că este exclusă orice viitoare susținere în Parlament a lui Florin Cîțu pentru postul de premier.
"În plină criză epidemilogică și energetică, PNL poate invoca soluția de compromis - PSD care va fi singurul dispus să susțină un guvern minoritar. Condițiile PSD sunt fără Florin Cîțu, funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Marcel Ciolacu și bani din PNRR pentru investițiile propriilor primari. De asemenea, PSD ar putea cere ca două-trei ministere cheie (ministerul Sănătății, ministerul Justiției) din viitorul Guvern să fie conduse de tehnocrați. Negocierile concrete vor demara de săptămâna viitoare", au explicat sursele citate.
Astfel, strategia imediată a lui Klaus Iohannis și a liberalilor este să tragă cât mai mult de timp, iar Florin Cîțu și Guvernul să rămână cât mai mult interimar. Liberalii invocă situația Guvernului Boc care a picat în Parlament prin moțiunea de cenzură pe 13 octombrie 2009 și a asigurat interimatul pe o perioadă de două luni și jumătate, până pe 23 decembrie 2009.
În acest sens, șeful statului a precizat miercuri, că, dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție (...) Nu există niciun înlocuitor, țara nu poate să rămână total neguvernată și cred că până la urmă toată lumea va înțelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline decât un guvern interimar", a explicat președintele.
Scenariul inițial făcut la Cotroceni pe guvernarea minoritară cu susținerea PSD vizează un plan structurat în mai multe etape. Președintele făcea prima nominalizare în persoana unui premier de sacrificiu care nu ar reuși să coaguleze o majoritate în Parlament. Numele de premier de sacrificiu vehiculate sunt mai nou Dan Vîlceanu și Lucian Bode.
După ce prima propunere de premier nu va reuși să strângă o majoritate parlamentară , președintele ar face cea de-a doua nominalizare, de acestă data în persoana lui Florin Cîțu. Cu respingerea PSD, cea de-a doua propunere ar pica. Președintele ar putea declanșa alegerile anticipate, dar situația proastă a PNL nu ar aduce niciun avantaj ci ar complica lucrurile.
Astfel cea de-a treia nominalizare ar fi un premier liberal care ar fi votat fie de USR și s-ar reface Coaliția, fie de PSD și ar fi un Guvern minoritar trecut de Parlament.
Discuțiile și negocierile vor demara de săptămâna viitoare și se așteaptă ca o soluție pentru criza politcă să nu fie aplicată prea curând.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA