Ahold va prelua Delhaize, proprietarul Mega Image

Ahold va prelua Delhaize, proprietarul Mega Image

Distribuitorul olandez Royal Ahold NV a anunțat miercuri că va prelua rivalul belgian Delhaize Group, proprietarul Mega Image, într-o fuziune pe bază de schimb de acțiuni în valoare de 9,32 miliarde de euro, care va permite acționarilor Ahold să dețină 61% din entitatea rezultată în urma tranzacției, transmit Reuters și Bloomberg.

Într-un comunicat de presă comun, cele două companii au precizat că acționarii Delhaize vor primi câte 4,75 acțiuni Ahold pentru fiecare acțiune Delhaize, ceea ce evaluează titlurile Delhaize la aproximativ 90 de euro pe acțiune.

Tranzacția ar urma să se încheie la mijlocul lui 2016, în funcție de obținerea aprobării autorităților de reglementare. La încheierea tranzacției, președintele Delhaize, Mats Jansson, va deveni noul președinte al Ahold Delhaize iar actualul director de la Ahold, Dick Boer, va deveni directorul general al noului grup.

'Aceasta este o adevărată fuziune între egali, combinând două afaceri complementare pentru a crea un lider mondial în domeniul distribuției de produse alimentare. Tranzacția oferă valoare acționarilor noștri, o ofertă superioară clienților noștri și oportunități atractive pentru asociații noștri', au declarat în comunicat președinții celor două companii Jan Hommen și Mats Jansson.

Prin fuziunea dintre Ahold și Delhaize va lua naștere un grup care va putea deservi peste 50 de milioane de clienți într-o săptămână, cu o cifră de afaceri de 54,1 miliarde de euro, peste 6.500 de magazine și cu activități complementare în SUA și statele Benelux. Cele două companii se așteaptă să realizeze economii anuale de 500 milioane de euro la trei ani după fuziunea operațiunilor lor.

Delhaize operează în principal în SUA, Europa de Est (inclusiv România) și Belgia în timp ce Ahold deține lanțul olandez de supermarketuri Albert Heijn și lanțul de magazine Stop & Shop în SUA.

Analiștii de la Natixis, estimează că noul grup Ahold Delhaize va fi al cincilea retailer de produse alimentare de pe piața din SUA, unde va controla aproximativ patru procente din piață, în timp ce în Europa fuziunea va da naștere celui de-al patrulea retailer de produse alimentare.

Pe piața din România, Delhaize Group este prezent printr-o rețea de 423 de magazine Mega Image. Fondat în 1995, Mega Image este cel mai mare lanț de supermarketuri din România, cu o rețea de magazine în București, Constanța, Ploiești, Pitești, Brașov, Târgoviște și alte orașe din țară, sub mărcile Mega Image (203), Shop&Go (217), AB Cool Food (1), Gusturi Românești (1), Mega Drive (1). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria