BERD: Fiscalitatea, corupția și instabilitatea politică, obstacole pentru mediul de afaceri din România

BERD: Fiscalitatea, corupția și instabilitatea politică, obstacole pentru mediul de afaceri din România

Fiscalitatea, corupția și instabilitatea politică sunt principalele obstacolele pentru derularea afacerilor în România, arată rezultatele unui studiu realizat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Banca Mondială și BERD au derulat, în 2013/2014, cea de-a cincea ediție a sondajului privind Mediului de Afaceri și Performanța Întreprinderilor (BEEPS) în rândul managerilor de top din 15.500 de companii din cele 29 de țări în care activează BERD, iar în cazul României, principalul obstacol pentru mediul de afaceri este legat de fiscalitate, informează un comunicat al BERD, remis joi AGERPRES.

Aproximativ 18% din timpul de lucru al managerilor de top a fost ocupat cu rezolvarea chestiunilor ce țin de reglementările fiscale, cu șase puncte procentuale mai mult decât la precedenta ediție a sondajului BEEPS și peste media de 14,3% din Europa de Sud-Est. Activitatea economică netaxată și nedeclarată este responsabilă pentru mai mult de 28% din economia României, ceea ce plasează țara noastră pe locul al doilea în UE, după Bulgaria, în ceea ce privește ponderea economiei gri în PIB.

Cu toate acestea, studiul precizează că România a făcut unele progrese în ceea ce privește reducerea frecvenței plății taxelor, de la o dată pe trimestru la de două ori pe an, și a introdus un sistem electronic pentru depunerea și plata taxelor.

O altă problemă serioasă a României este corupția, chiar dacă au fost realizate progrese semnificative comparativ cu precedenta ediție a studiului BEEPS realizată în 2008-2009. Plățile informale sau cadourile au fost așteptate sau cerute pentru 13% din firmele care au depus o cerere pentru autorizație de construcții, 5,4% din firmele care s-au întâlnit cu inspectorii fiscali și 5,8% din firmele care au depus o cerere pentru obținerea unei autorizații de funcționare, toate sub media din Europa de Sud-Est, dar peste media din restul statelor membre UE din centrul Europei și statele baltice.

Stabilitatea politică a crescut după 2012, când PSD a câștigat alegerile locale și parlamentare, obținând majoritatea locurilor în Parlament. Cu toate acestea, mediul politic a fost afectat în mod negativ de disputele dintre premier și fostul președinte, care au culminat în 2013 cu încercarea de suspendare a președintelui.

Comparativ, în precedenta ediție a BEEPS, cea de-a patra, realizată în 2008-2009, pregătirea forței de muncă și nu corupția era unul din primele trei obstacole pentru realizarea de afaceri în România. În BEEPS V, pregătirea forței de muncă nu mai este văzută ca o constrângere, posibil datorită impactului crizei economice în Italia și Spania, preferate de românii care muncesc în străinătate.

BERD, deținută de 64 de țări și două instituții interguvernamentale, susține dezvoltarea economiilor de piață și a democrației. De la începutul activității sale, BERD a investit aproximativ șapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria