Blue Air: Aeronava implicată în incidentul de la Cluj avea suficient combustibil; aderența pe pista de aterizare nu a fost suficient de mare

Blue Air: Aeronava implicată în incidentul de la Cluj avea suficient combustibil; aderența pe pista de aterizare nu a fost suficient de mare

Aderența pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a făcut ca avionul să alunece circa 10 metri în afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgență cauzată de lipsa carburantului, precizează, joi, într-un comunicat de presă, compania aeriană Blue Air. 

Potrivit operatorului aerian, 'în faza finala de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderența pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei'.

'Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informatii preluate de la reprezentanții aeroportului Cluj) la ora 7,30, frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună, existând depuneri de zăpadă. În aceste condiții, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea și frânarea se pot efectua în siguranță. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condițiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeței pistei cu zăpadă udă și condiții de frânare medii. Pentru a elimina speculațiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menționăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării, în conformitate cu reglementările în vigoare și respingem ferm afirmațiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgență cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru și prin faptul ca, în niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgență', notează Blue Air.

În ceea ce privește cei 110 pasageri care au venit de la București împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceștia fiind transferați în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua și transporta către Barcelona. Toți pasagerii au avut asigurată masa și băuturi pe întreaga perioadă de așteptare.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile /CIAS/ a demarat o anchetă în cazul incidentului produs joi dimineață pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la București spre Barcelona a ieșit de pe pista de rulare, a menționat compania aeriană.

'Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni — Cluj — Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor, depășind suprafața pistei cu aproximativ 5-10 metri. La bord se aflau 110 pasageri și 6 membri ai echipajului. Toți pasagerii au fost debarcați în condiții normale, aceștia fiind transferați în terminalul de plecări, unde primesc suport din partea companiei și a aeroportului. A fost deschisă o anchetă de către CIAS (Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile)', a precizat compania aeriană Blue Air.

Conform sursei citate, 'aterizarea s-a efectuat în condiții meteo dificile, ninsoare și zăpadă depusă pe suprafața pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport'.

Joi dimineață, un avion care efectua o cursă charter de la București și transporta peste 100 de pasageri la bord a ieșit joi pe de pista Aeroportului Internațional 'Avram Iancu' Cluj în timpul manevrelor de aterizare.

Potrivit reprezentanților aeroportului, nu există victime și nimeni nu a fost rănit.

Directorul Aeroportului Internațional 'Avram Iancu' Cluj, David Ciceo, a declarat că avionul a ieșit de pe pistă la aterizare.

'Aeronava nu a fost avariată, iar pasagerii au fost debarcați în bune condiții. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică și de la aeroport va investiga cauzele incidentului', a spus Ciceo. 

De asemenea, oficialul a menționat că aeronava a ieșit de pe pistă aproximativ 20 de metri, probabil din cauza modului de frânare, dar și că incidentul nu a fost cauzat de condițiile meteo.

'La aproximativ 8,05, o aeronavă a companiei Blue Air, care venea de la Otopeni și urma să meargă la Barcelona, cu 116 pasageri, la capătul pistei a ieșit de pe pistă aproximativ 20 de metri', a completat David Ciceo.

La această oră, Aeroportul Internațional Avram Iancu este închis, până va fi readusă pe platformă aeronava care a ieșit de pe pistă la aterizare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”