Bulgaria și România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul și PIB-ul per capita în 2013

Bulgaria și România, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește consumul și PIB-ul per capita în 2013

Bulgaria și România au avut, în 2013, cel mai mic consum individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), potrivit datelor publicate, joi, de Oficiului European de Statistică (Eurostat).

Situația este identică în ceea ce privește Produsul Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS), Bulgaria și România fiind la aproximativ jumătate față de media înregistrată în restul statelor membre.

În 2013, în Uniunea Europeană consumul individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în PPS a variat de la 49% din media din UE28, în cazul Bulgariei, până la 136% în cazul Luxemburgului. În cazul României, consumul individual efectiv s-a situat în 2013 la 57% din media din UE28, în creștere cu două puncte peste nivelul din 2012 și cu patru puncte peste nivelul din 2011.

În ceea ce privește PIB-ul per capita în 2013 (valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard — PPS), România s-a situat la 55% din media Uniunii Europene, în creștere cu două puncte față de 53% în 2012. România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 45% din media UE, similar cu nivelul înregistrat 2012. Anul trecut, cea mai prosperă țară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori și jumătate mai mare (257%) față de media din UE.

Eurostat a precizat că aceasta este prima dată când a dat publicității cifrele privind consumul și PIB-ul per capita exprimate în paritatea puterii de cumpărare standard pe baza metodologiei ESA 2010.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende

5 VIDEO „Pământul le ardea sub picioare, marea fierbea” / Cum i-au alungat ucrainenii pe ruși de pe Insula Șerpilor