Bundesbank: Economia Germaniei va înregistra o creştere slabă în ultimul trimestru

Bundesbank: Economia Germaniei va înregistra o creştere slabă în ultimul trimestru

Economia Germaniei va înregistra o creştere slabă în ultimul trimestru din acest an, pe fondul cererii scăzute şi al încetinirii revenirii economice în cele mai multe state din Uniunea Europeană, potrivit Bundesbank, care a reiterat opoziţia faţă de extinderea cheltuielilor bugetare.

"Înrăutăţirea aşteptărilor privind economia germană şi stagnarea volumului de comenzi noi indică o evoluţie mai degrabă slabă a economiei în Germania cel puţin până la finalul anului 2014", se arată într-un raport al băncii centrale a Germaniei.

Produsul intern brut al Germaniei a urcat cu doar 0,1% în trimestrul al treilea prin comparaţie cu trimestrul anterior, ceea ce a alimentat îngrijorările legate de faptul că preţurile scăzute ale energiei, beneficiile aduse de o monedă europeană slabă pentru exporturi şi creşterea consumului nu vor fi suficiente pentru a susţine elanul celei mai mari economii din UE.

De asemenea, creşterea investiţiilor va fi slabă, în condiţiile în care volumul comenzilor din industrie nu a mai avansat de la începutul anului, potrivit raportului.

Cu toate acestea, Bundesbank şi-a reafirmat opoziţia faţă de extinderea cheltuielilor publice pentru susţinerea creşterii economice.

"Un pachet suplimentar de măsuri de stimulare ar aduce beneficii nesemnificative situaţiei economice din Germania şi din restul zonei euro", se arată în raport.

În schimb, banca centrală a Germaniei a precizat că unele modificări aduse politicii fiscale ar putea sprijini creşterea economică prin îmbunătăţirea structurii bugetului şi prin eficientizarea cheltuielilor cu infrastructura.

În luna octombrie, Germania a revizuit în scădere estimările privind avansul economic din 2014 şi 2015, preconizând o creştere a PIB de numai 1,2% în acest an, faţă de 1,8% anterior, şi de 1,3% anul viitor, faţă de avansul de 2% prognozat iniţial.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria