Cel mai greu an pentru apicultorii români: temperaturile scăzute şi ploile au înjumătăţit producţia de miere, preţurile s-au dublat

Cel mai greu an pentru apicultorii români: temperaturile scăzute şi ploile au înjumătăţit producţia de miere, preţurile s-au dublat

Preţul unui kilogram de miere s-a dublat în acest an, după ce producţia apicultorilor a fost puternic lovită de condiţiile meteorologice nefavorabile polenizării.

Apicultura este o afacere profitabilă, însă şi riscantă. Dacă anul trecut crescătorii de albine s-au bucurat de o producţie însemnată, în acest an totul a fost compromis de temperaturile scăzute din primăvară şi de ploile abundente din ultima vreme. Mulţi apicultori nu au obţinut nici măcar un gram de miere de salcâm, iar producţia de miere polifloră este la jumătate comparativ cu cea de anul trecut. Efectul? Afacerile apicultorilor s-au prăbuşit, pierderile au crescut, iar românii pot cumpăra miere doar la un preţ de două ori mai mare faţă de cel de anul trecut.

Miere de salcâm, doar de anul trecut

Alin Ţereanu (25 de ani) a demarat în urmă cu trei ani o mică afacere cu stupi în comuna doljeană Radovan. Tânărul are 40 de familii de albine, care anul acesta nu au produs nici măcar un gram de miere de salcâm. Mai mult, a cheltuit 20.000 de lei doar pe hrana albinelor şi a ajuns pe pierdere.

„Anul trecut am produs aproximativ o tonă de miere de salcâm. Din păcate, acum nu am reuşit să facem nici măcar un gram. Din cauza temperaturilor scăzute, albinele n-au putut poleniza, iar eu sunt în pierdere. Anul acesta aveam în plan să duc miere de salcâm şi la export, însă afacerea a picat“, a povestit apicultorul. Tânărul a reuşit să obţină în acest an miere polifloră pentru a-şi acoperi o parte din costuri, dar aceasta nu este la mare căutare. Kilogramul de miere polifloră se vinde în magazinele apicole din Dolj cu 10 lei/kilogram.

Cine găseşte miere de salcâm în pieţele doljene se poate considera norocos. Apicultorii susţin că mai poţi găsi pe tarabe miere din producţia de anul trecut, dar la preţ dublu, pentru că produsul este la mare căutare. „Un kilogram de miere de salcâm se vindea în 2013 cu 17 lei, iar anul acesta costă nici mai mult, nici mai puţin de 30 de lei. Pe piaţă cu greu mai găseşti câteva borcane la vânzare“, a spus tânărul apicultor.

În judeţul Dolj există 700 de apicultori, iar anul trecut au avut o producţie de 500 de tone de miere polifloră şi 200 de tone de miere de salcâm. „Cooperativa noastră numără 50.000 de familii de albine, iar crescătorii nu au produs nici măcar un gram de miere de salcâm. În această situaţie nu cred că am fost niciodată până acum“, a spus Ion Smarandache, preşedintele Cooperativei Apicultorilor Castranova Dolj.

Proviziile din 2013, colacul de salvare

Ploile din ultimele luni au făcut ravagii şi printre stupii din judeţul Călăraşi. Crescătorii de albine din Bărăgan, cu zeci de ani de experienţă în apicultură, susţin că 2014 a fost cel mai greu an întrucât producţia a scăzut până la cote de avarie.

Alexandrina Truşcă din satul Negoieşti, judeţul Călăraşi, are 80 de stupi. Dacă în alţi ani, cele 100 de familii de albine ale Alexandrinei Truşcă produceau aproximativ 3 tone de miere, în 2014, cantitatea s-a înjumătăţit. „Alţi apicultori se plâng că n-au văzut un strop de miere anul acesta“, se consolează apicultoarea.

Ea are provizii suficiente de miere de anul trecut, lucru care i-a permis să nu scumpească produsul, preţul rămânând la 20 de lei/kilogram.

În judeţul Timiş, apicultorii nu s-au putut bucura în acest an de miere de salcâm sau de tei, iar mulţi au încercat să-şi salveze afacerile cu miere de floarea-soarelui, însă şi aici producţia este mai mică cu 30-40% faţă de cea din 2013.

„Salcâmul a fost afectat din cauza temperaturilor scăzute din primăvară, iar teiul, pe lângă temperatură, a avut de suferit din cauza ploilor“, a explicat Casian Brebu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Timiş.

Cel mai greu an pentru apicultură

Apicultorii din Maramureş spun că 2014 este cel mai greu an din ultimii 10, în timp ce bistriţenii se plâng că producţia le-a scăzut cu 70% şi că le este teamă că mierea nu le va ajunge nici măcar să menţină peste iarnă familiile de albine.

Dacă afacerile apicultorilor din vestul şi sudul ţării au fost puternic lovite de fluctuaţiile de temperatură şi de ploile care au căzut zile în şir, în judeţele din Moldova efectele au fost mai temperate.

Apicultorii din judeţul Iaşi spun că producţia de miere din acest sezon este mai mică cu 25-30% faţă de cea de anul trecut, iar cei din Neamţ susţin că nu au avut necazuri în acest an, mici bătai de cap dându-le doar ploile de la sfârşitul lunii mai.

„Nu a fost o recoltă monofloră la salcâm grozavă, iar preţul pe piaţă a ajuns la 20 de lei/kilogram. Am compensat însă pe mierea de tei, unde s-au făcut cam 5 kilograme/familie. A început acum recoltarea şi la floarea-soarelui unde se anunţă o producţie bună“, a spus Gheorghe Amaicei (81 de ani), unul dintre cei mai longevivi crescători de albine din judeţul Neamţ.

Albinele sunt hrănite artificial

Mulţi apicultori nu vor putea nici măcar să-şi acopere cheltuielile în acest an, iar asta pentru că ei au ajuns în situaţia de a hrăni artificial albinele de teama de a nu muri de foame. „Stuparii care au venit în pastoral exact când trebuiau să culeagă salcâmul, ei au băgat hrană artificială, sirop de zahăr sau dulcofruct sau fructoză“, spune Ion Hinoveanu, apicultor din satul mehedinţean Bobaiţa.

Mulţi apicultori susţin că producţia de miere nu le va ajunge nici măcar să menţină peste iarnă familiile de albine. „Gândiţi-vă că eu am 150 de familii şi am recoltat trei kilograme de miere. Am ajuns să cumpăr miere!“, spune Radu Mălan, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din judeţul Sălaj.

Preţul mierii s-a dublat

Pentru că producţia de miere s-a redus semnificativ în acest an, dar produsul continuă să fie la mare căutare, apicultorii care au provizii de anul trecut sau au obţinut acum mici cantităţi au dublat preţurile. Un kilogram de miere polifloră a ajuns să coste 20 de lei, faţă de 10 lei în 2013, iar mierea de salcâm, aproape inexistentă, costă acum 40 de lei/kilogram.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?