CEZ vrea să vândă parcul eolian de 600 MW de la Cogealac şi Fântânele, după ce nu a mai primit certificate verzi pentru o parte a investiţiei

CEZ vrea să vândă parcul eolian de 600 MW de la Cogealac şi Fântânele, după ce nu a mai primit certificate verzi pentru o parte a investiţiei

„Dacă va fi o ofertă bună“, CEZ va fi dispusă să vândă integral operaţiunile de generare a energiei eoliene din România, dar primeşte şi oferte pentru participaţii minoritare, a spus Pleskac.

Mai mulţi investitori internaţionali şi-au exprimat interesul pentru parcul Fântânele-Cogealac, a arătat Pleskac, fără să dezvăluie valoarea unei astfel de vânzări.

„Parcul eolian din România continuă să producă energie şi va oferi unui potenţial investitor un câştig foarte sigur“, consideră Pleskac.

Adrian Borotea, directorul de afaceri corporatiste al CEZ România, a declarat marţi că CEZ analizează vânzarea unei participaţii minoritare la parcul eolian din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei.

Intenţia grupului CEZ de a renunţa la un pachet minoritar din proiectele sale eoliene a fost publicată într-o prezentare pentru investitori realizată luna trecută.

Proiectele eoliene, care împreună au o capacitate de 600 MW, sunt controlate prin intermediul a două companii, Tomis Team, prin care este administrat parcul Fântânele de 347,5 MW, şi Ovidiu Development, care administrează parcul Cogealac de 252,2 MW. Ambele companii sunt controlate în proporţie de 100% de CEZ.

Proiectul Fântânele-Cogealac este compus din 240 de turbine eoliene, iar anul trecut, în primul an complet de funcţionare, a generat 1,25 TWh de energie, acoperind 2,5% din consumul intern al României.

O parte din acest parc nu a fost autorizată de către Comisia Europeană pentru primirea de certificate verzi, deoarece Executivul comunitar a amânat luarea unei decizii pentru ca România să notifice la Bruxelles toate modificările operate schemei de sprijin pentru energia regenerabilă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...