Coșea: Datele statistice ar trebui să stea la baza măsurilor economice, nu să fie folosite la manipularea populației

Coșea: Datele statistice ar trebui să stea la baza măsurilor economice, nu să fie folosite la manipularea populației

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică ar trebui să fie fundamentul pe care se iau măsurile economice și nu ar trebui folosite pentru manipularea populației sau pentru elemente politicianiste ori electorale, a declarat, vineri, economistul Mircea Coșea, la o dezbatere organizată la INS.

"Observ că munca dumneavoastră nu este folosită la utilitatea maximă de cei care ar trebui să o utilizeze, de decidenții politici. Dumneavoastră dați datele. Aceste date ar trebui să fie fundamentul pe care se iau măsurile economice, nu ar trebui nici într-un caz folosite pentru manipularea populației sau pentru elemente politicianiste sau electorale. E mare păcat că acest patrimoniu al întregii țări, acest tezaur de muncă pe care dumneavoastră îl conduceți în fiecare zi nu este luat în seamă. Dumneavoastră dați o cifră care arată că există o creștere economică, iar pe această creștere economică, în loc să se brodeze o politică economică de dezvoltare, se brodează o politică electorală, de cadouri electorale", a spus Mircea Coșea, la dezbaterea "Calitatea și credibilitatea în statistica oficială".

Evenimentul a fost organizat cu prilejul "Zilei Statisticianului 2015" și aniversării a 156 de ani de statistică oficială în România.

Mircea Coșea a ținut să precizeze că nu pune în discuție credibilitatea sau corectitudinea datelor, ci faptul că acestea sunt folosite incorect.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR), este de părere că oamenii sunt suspicioși și că mulți nu cred ce citesc sau aud.

"Cât privește credibilitatea Institutului Național de Statistică, aici mi se pare că lucrurile au o particularitate, plecând de la faptul că suntem o societate suspicioasă. De multe ori suntem tentați să nu credem ce citim, să nu credem ce auzim și pe urmă mai este și o povară istorică pe umerii acestei instituții. Povară istorică adunată din toată lumea, dar îmi amintesc că citisem undeva că în vremea interbelică, la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, un profesor a lansat o vorbă care a rămas mulți ani: că 'statistica este ceea ce poate să facă din cimitir sală de bal și invers'", a afirmat Adrian Vasilescu. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii