Coșea: Datele statistice ar trebui să stea la baza măsurilor economice, nu să fie folosite la manipularea populației

Coșea: Datele statistice ar trebui să stea la baza măsurilor economice, nu să fie folosite la manipularea populației

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică ar trebui să fie fundamentul pe care se iau măsurile economice și nu ar trebui folosite pentru manipularea populației sau pentru elemente politicianiste ori electorale, a declarat, vineri, economistul Mircea Coșea, la o dezbatere organizată la INS.

"Observ că munca dumneavoastră nu este folosită la utilitatea maximă de cei care ar trebui să o utilizeze, de decidenții politici. Dumneavoastră dați datele. Aceste date ar trebui să fie fundamentul pe care se iau măsurile economice, nu ar trebui nici într-un caz folosite pentru manipularea populației sau pentru elemente politicianiste sau electorale. E mare păcat că acest patrimoniu al întregii țări, acest tezaur de muncă pe care dumneavoastră îl conduceți în fiecare zi nu este luat în seamă. Dumneavoastră dați o cifră care arată că există o creștere economică, iar pe această creștere economică, în loc să se brodeze o politică economică de dezvoltare, se brodează o politică electorală, de cadouri electorale", a spus Mircea Coșea, la dezbaterea "Calitatea și credibilitatea în statistica oficială".

Evenimentul a fost organizat cu prilejul "Zilei Statisticianului 2015" și aniversării a 156 de ani de statistică oficială în România.

Mircea Coșea a ținut să precizeze că nu pune în discuție credibilitatea sau corectitudinea datelor, ci faptul că acestea sunt folosite incorect.

La rândul său, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României (BNR), este de părere că oamenii sunt suspicioși și că mulți nu cred ce citesc sau aud.

"Cât privește credibilitatea Institutului Național de Statistică, aici mi se pare că lucrurile au o particularitate, plecând de la faptul că suntem o societate suspicioasă. De multe ori suntem tentați să nu credem ce citim, să nu credem ce auzim și pe urmă mai este și o povară istorică pe umerii acestei instituții. Povară istorică adunată din toată lumea, dar îmi amintesc că citisem undeva că în vremea interbelică, la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, un profesor a lansat o vorbă care a rămas mulți ani: că 'statistica este ceea ce poate să facă din cimitir sală de bal și invers'", a afirmat Adrian Vasilescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu