Doar 1.200 de companii rulează jumătate din afacerile româneşti de 250 miliarde de euro pe an

Doar 1.200 de companii rulează jumătate din afacerile româneşti de 250 miliarde de euro pe an

454.000 de companii active au avut afaceri totale de 250 miliarde euro anul trecut, din care primele 1.200 deţin jumătate. Rezultatul net cumulat - profituri plus pierderi - este de 4 miliarde euro.

Doar 1.200 de companii rulează jumătate din afacerile româneşti de 250 miliarde de euro pe an (Imagine: Shutterstock)

Jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor din România este generată de 1.200 de jucători, respectiv toate acele firme care au reuşit în 2013 să depăşească pragul de 100 de mil. lei cifră de afaceri. Împreună, cele 1.246 de firme cu vânzări de cel puţin 100 mil. lei au adunat în 2013 o cifră de afaceri cumulată de 585 mld. lei (132 mld. euro).

„Dacă ne uităm la performanţa diferitelor categorii de companii din România, realizăm că există un dezechilibru: economia este susţinută într-o măsură considerabilă de vârful piramidei, acoperit de companiile de dimensiuni mari, în timp ce în zona de mijloc a piramidei companiile cu volume medii de afaceri susţin economia într-o prea mică măsură. Criza economică a accentuat această imagine «deformat㻓, a spus Codruţ Pascu, managing partner al companiei Roland Berger Strategy Consultants Romania.

Cifra de afaceri a companiilor a scăzut cu 25 mld. lei în 2013 faţă de anul precedent, până la 1.104 mld. lei (250 mld. euro), cel mai redus nivel din ultimii trei ani. Cu toate că cifra de afaceri scade, managerii şi antreprenorii au învăţat lecţia crizei şi s-au uitat mai atent la costuri. Acest lucru se vede în contul de profit şi pierderi al businessului local, pentru care 2013 a fost anul cu cel mai mare profit net din ultimii trei ani (14,1 mld. euro) şi cu cea mai mică pierdere din ultimii şase (10,5 mld. euro). Deci rezultatul cumulat este de 4 mld. euro.

Citeşte mai multe despre afacerile din România pe www.zf.ro

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?