Euro a scăzut față de dolar la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

Euro a scăzut față de dolar la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani

Euro s-a depreciat vineri față de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, din cauza temerilor legate de alegerile din Grecia și după ce Banca Central Europeană a adoptat măsuri de relaxare cantitativă (QE), transmite Bloomberg.

Foto: (c) Gina ȘTEFAN / AGERPRES ARHIVĂ

Euro se îndreaptă spre a șasea săptămână de declin, după ce Parlamentul grec și-a anunțat dizolvarea și a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje.

'Alegerile din Grecia oferă un alt motiv de a vinde euro, în cazul în care decizia BCE nu a fost suficientă. O perioadă de consolidare, după ce Banca Central Europeană a lansat măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro, este rezonabilă dar nu avem motive să credem că va dura prea mult', a apreciat analistul Sean Callow, de la Westpac Banking în Sydney.

Vineri dimineață, euro a scăzut la 1,1230 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din septembrie 2003, și s-a redresat ușor la 1,1234 dolari.

'Euro s-ar putea deprecia și mai mult, piețele așteaptă să vadă când vor fi retrase măsurile de stimulare ale BCE sau când va fi majorată rata dobânzii', susține analistul Greg Gibbs, de la Royal Bank of Scotland Group Plc în Singapore.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Dicu, editor: Andreea Marinescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cu ăștia vrea Rusia să cucerească Ucraina?

2 VIDEO Păzea, Ucraina, că vin trupele de „elită” ale Rusiei!

3 Pe internet circulă informația neconfirmată că Xi Jinping a fost plasat în arest la domiciliu de către Armată

4 Bătrânul care s-a aruncat cu soția de la etajul 7 a fost demnitar în Guvernul Văcăroiu / Ce a scris în biletul de adio

5 I-a condamnat la moarte / Putin a refuzat cererea comandanților ruși de retragere din orașul Herson, într-un mod ordonat, pentru salvarea vieților solda…