Evaziune fiscală: amendă de 270 milioane de dolari aplicată băncii israeliene Leumi

Evaziune fiscală: amendă de 270 milioane de dolari aplicată băncii israeliene Leumi

Grupul bancar israelian Leumi Bank a acceptat luni să plătească o amendă de 270 milioane de dolari și să furnizeze numele a peste o mie de clienți pentru a scăpa de urmărirea penală pentru ajutor acordat evaziunii fiscale în Statele Unite, informează AFP.

Foto: (c) Angelo BREZOIANU / AGERPRES ARHIVĂ

Instituția financiară a pledat vinovat la acuzația că a ajutat americani bogați să-și ascundă averile în paradisuri fiscale, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiție /DOJ/ al SUA.

Ministerul evocă întâlniri secrete între 2000 și 2011 între angajați ai Bank Leumi Group și americani bogați în hoteluri, grădini publice și cafenele din Statele Unite și întreaga lume pentru a pune în aplicare metode destinate să înșele fiscul american.

Banca, care este o filială a uneia dintre cele mai mari instituții financiare din Israel, Bank Leumi le-Israel, a acceptat de asemenea să furnizeze DOJ peste 1.500 de nume ale clienților ei din SUA.

Este pentru prima dată când o instituție financiară israeliană recunoaște faptele în materie de evaziune fiscală în Statele Unite, subliniază ministerul.

Acordul trebuie încă validat de un judecător, așa cum cere procedura judiciară americană.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Calciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”