Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Fitch reconfirmă ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă stabilă

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a reconfirmat vineri ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la "BBB minus" și, respectiv, la "BBB", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, transmite Reuters. De asemenea Fitch a reconfirmat ratingul obligațiunilor guvernamentale românești pe termen lung în valută și în monedă locală, la "BBB minus" și, respectiv, la "BBB", iar plafonul de țară al României la "BBB plus". Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la "F3".

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiții)

"Ratingurile României sunt sprijinite de perspectivele economice mai robuste, actuala poziție fiscală mai bună și indicatorii de guvernanță mai favorabili decât în alte state cu rating "BBB". Totuși, există riscuri privind măsurile de relaxare fiscală în 2016 — 2017. Nivelul datoriei externe nete mai ridicat decât decât media "BBB" și slăbiciunile structurale din economie rămân factori care constrâng moderat calificativele. Situația României privind finanțele publice rămâne favorabilă comparativ cu alte state cu rating "BBB". Deficitul fiscal a fost de 1,2% din PIB și nivelul datoriei publice s-a situat de 39,4% din PIB în 2015, comparativ cu o medie a deficitului de 2,7% din PIB și a un nivel al datoriei de 42,7% din PIB în alte state cu calificativ "BBB", se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.

Totuși, pentru 2016, Fitch este îngrijorată că natura pro-ciclică a noului Cod Fiscal riscă sustenabilitatea fiscală pe termen mediu. Agenția estimează că reducerile de taxe vor duce la scăderea veniturilor guvernamentale cu 2% din PIB în acest an, ceea ce pune presiune asupra deficitului structural fiscal pe care Ministerul Finanțelor din România îl estimează la 2,7% din PIB în 2016, de la 0,7% din PIB în 2015, și la 2,9% din PIB în 2017. Aceste proiecții se bazează pe un deficit ESA de 3% din PIB în 2016 și, respectiv, de 2,9% din PIB în 2017.

Conform scenariului de bază al Fitch, datoria generală guvernamentală brută ar trebui să rămână sub 45% din PIB pe termen mediu spre lung, în linie cu alte state cu rating "BBB" și semnificativ sub media din Uniunea Europeană.

Fitch estimează că avansul Romaniei în acest an se va situa aproape de 4%.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

3 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

4 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

5 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia