Grecia: Băncile se redeschid, iar TVA se majorează cu 10 puncte procentuale

Grecia: Băncile se redeschid, iar TVA se majorează cu 10 puncte procentuale

Grecia începe luni o săptămână dificilă, cu două teste majore pentru economie și premierul Alexis Tsipras: redeschiderea băncilor și o majorare a Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de 10 puncte procentuale pentru o serie de bunuri și servicii, transmite AFP.

Băncile grecești, închise începând din 29 iunie, ar urma să-și redeschidă luni porțile în conformitate cu un decret publicat sâmbătă de guvernul elen, remaniat în urma demisiei unor miniștri. În schimb, rămân în vigoare, cu unele relaxări, restricțiile asupra mișcărilor de capital. Limita maximă a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixată la 420 de euro, în loc de 60 de euro pe zi până în prezent, pentru a evita ca populația să fie nevoită să facă zilnic coadă la ATM-uri.

Simultan, începând de luni, TVA-ul crește de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate și restaurante, dar și pentru călătoriile cu taxiul sau înmormântări. În schimb, TVA-ul rămâne la 13% pentru serviciile hoteliere și este redus la 6% pentru medicamente, cărți și bilete de spectacole. Guvernul grec mizează pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro în 2015 și de aproximativ 2,4 miliarde de euro începând din 2016.

Parlamentul grec a votat miercurea trecută această majorare a TVA, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles. În schimb, partenerii europeni au promis Greciei un nou plan de ajutor, cel de-al treilea de care Grecia a beneficiat după 2010.

De asemenea, autoritățile de la Atena ar urma să primească în regim de urgență un împrumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizați luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, precum și pentru arierate de aproximativ două miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional.

Pentru prima dată după mai multe luni, experții BCE, FMI și ai Comisiei Europene, o formulă cunoscută anterior sub denumirea de 'troika', sunt așteptați la Atena în cursul acestei săptămâni pentru a evalua starea economiei grecești după mai multe săptămâni de restricții financiare.

Săptămâna care începe va fi crucială și pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit la summitul de la Bruxelles cere ca miercuri să fie adoptată în Parlamentul de la Atena o nouă rundă de reforme în domeniul dreptului civil și al legislației bancare. Potrivit cotidianului grec Avgi, premierul grec Alexis Tsipras a avertizat că va demisiona dacă parlamentarii Syriza nu vor vota în favoarea reformelor. La votul de săptămâna trecută, 39 din cei 149 de deputați ai Syriza au votat împotriva majorării TVA-ului.

La rândul lor, creditorii internaționali ai Greciei trebuie să-și depășească divergențele și să facă progrese cu un nou plan de ajutor destinat Greciei, în valoare de peste 80 de miliarde de euro pe trei ani. Negocierile pentru cel de-al treilea program de asistență internațională ar urma să dureze mai multe săptămâni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...