Grigoraș (Intercapital): Bursa de la București, afectată indirect de teama investitorilor că ritmul de creștere al economiei chineze încetinește

Bursele din Statele Unite ale Americii, bursele din Europa și, indirect, Bursa de la București, au înregistrat scăderi pe fondul anticipărilor privind încetinirea avansului economic al Chinei, a doua economie din lume, cu impact semnificativ asupra creșterii la nivel global, a declarat pentru AGERPRES Nicu Grigoraș, directorul de tranzacționare al firmei de brokeraj Intercapital Invest. * Bursa de la București deschide în scădere puternică prima ședință de tranzacționare din săptămână

* Pagina de internet a BVB se încarcă cu dificultate, din cauza traficului ridicat; sistemul de tranzacționare funcționează normal

"Evoluția cotațiilor de la Bursa de Valori București de astăzi este explicată, în mare măsură, de corecțiile piețelor externe, inclusiv piața americană. Chiar dacă piața autohtonă a rezistat foarte bine valului de scăderi din săptămânile anterioare, astăzi este prima zi în care și Bursa de la București corectează în mod semnificativ, mai consistent decât a făcut-o în ședintele anterioare", a menționat Grigoraș.

Acesta a subliniat că, în prezent, este vorba despre efectul emoțional al investitorilor, care au reacționat la știrile privind încetinirea creșterii economice a Chinei.

"Cel mai probabil vor exista perioade în care bursele își vor reveni. În prezent, efectul este emoțional al investitorilor, care au reacționat la toate știrile legate de China — și au reacționat într-un mod destul de agresiv. Este foarte important pentru evoluția pe termen mediu a burselor ce știri vom mai avea despre China, eventualele măsuri care ar putea să le ia Guvernul chinez pentru a contracara această decelerare a creșterii economice, dacă vor fi luate măsuri sau nu... Tendința este una de scădere și cred că ea poate să continue", a mai spus directorul de tranzacționare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Acesta a adăugat că atât piața americană cât și piața europeană "au început să corecteze de câteva zile bune" pentru că investitorii se așteaptă la o încetinire a creșterii economice la nivel global, odată cu încetinirea ritmului de creștere a economiei chineze.

"În primul rând, trebuie să ne gândim care sunt principalii parteneri comerciali ai Chinei. Aceștia sunt SUA și Europa. Dacă economia chineză începe să crească din ce în ce mai puțin — și principalii parteneri de afaceri ai Chinei încep să aibă probleme", a adăugat Nicu Grigoraș.

Bursa de la București a deschis în scădere puternică prima ședință de tranzacționare din săptămână, indicele de referință BET, care arată evoluția celor mai lichide 10 acțiuni, era în coborâre cu 4,27%, după aproximativ 30 de minute de la deschiderea sesiunii de tranzacționare, la fel cum s-a întâmplat și pe bursele europene.

Rulajul la BVB se situa la 11,13 milioane de lei (2,51 milioane de euro), tranzacțiile cu acțiuni însumând 11,13 milioane de lei (2,49 milioane de euro), iar cele cu certificate 23.849 lei (5.383 euro). AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

4 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

5 Mărturia terifiantă a fetei obligate să facă sex în trei cu primarul: „Nici nu vreau să îmi mai amintesc ce a …

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic