HSBC renunță la 25.000 de angajați și reduce baza de active cu 290 de miliarde de dolari

HSBC renunță la 25.000 de angajați și reduce baza de active cu 290 de miliarde de dolari

Cea mai mare bancă din Europa, HSBC Holdings, a anunțat marți un vast program de reducere a costurilor și o reorganizare a operațiunilor care prevede eliminarea unui număr de aproximativ 25.000 de locuri de muncă din cele 257.000 existente la nivel global, reducerea bazei de active cu 290 de miliarde de dolari, vânzarea diviziilor din Brazilia și Turcia precum și diminuarea operațiunilor de investment banking, transmite Reuters.

'HSBC vizează reduceri de costuri cuprinse între 4,5 și 5 miliarde de dolari pe an până în 2017 și să ajungă la o rentabilitate a fondurilor proprii de peste 10%', a informat banca britanică într-un comunicat de presă publicat înainte ca directorul general, Stuart Gulliver, să prezinte investitorilor și analiștilor mai multe detalii cu privire la cel de al doilea său plan strategic demarat de la preluarea funcției de CEO în 2011.

'HSBC intenționează să-și vândă operațiunile din Turcia și Brazilia dar are de gând să mențină o prezență în această ultimă țară pentru mari clienți corporate. În paralel, HSBC intenționează să-și accelereze investițiile în Asia, cu un accent deosebit pe China și Asia de Sud-Est', se mai arată în comunicatul remis de banca britanică. De asemenea, HSBC a confirmat că analizează o eventuală mutare a sediului general în afara Marii Britanii, urmând să ia o decizie la finele acestui an.

În luna februarie a acestui an, directorul general de la HSBC, Stuart Gulliver, a declarat că subsidiarele cu probleme ale băncii, cele din Brazilia, Mexic, Turcia și SUA, au la dispoziție maxim doi ani pentru a-și îmbunătăți rezultatele în caz contrar urmând să fie vândute.

La finele lunii trecute, Reuters citând surse din apropierea discuțiilor a informat că grupurile bancare ING Group NV, Qatar National Bank și Arab Banking Corporation se numără printre posibilii ofertanți la preluarea operațiunilor din Turcia ale grupului bancar britanic HSBC. Divizia HSBC din Turcia a înregistrat anul trecut pierderi de 64 milioane de dolari din cauza unor limite impuse de autoritățile de reglementare la dobânzile pentru cardurile de credite și overdrafturi. HSBC are cea de a 13-a rețea bancară din Turcia, cu mult în urma liderilor Isbank și Garanti Bank. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Așa o fi?

4 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

5 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?