Industria a primit cu 6,1% mai multe comenzi noi în primele 8 luni ale anului, iar afacerile au crescut cu 8,9%

Industria a primit cu 6,1% mai multe comenzi noi în primele 8 luni ale anului, iar afacerile au crescut cu 8,9%

Comenzile noi din industrie au înregistrat în primele opt luni un avans de 6,1%, stimulat în special de creşterile din industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi a bunurilor intermediare, iar cifra de afaceri a urcat cu 8,9%, ajutată de industria prelucrătoare şi cea extractivă.

Astfel, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a avut cu 29,4% mai multe comenzi, industria bunurilor intermediare cu 8,1%, cea a bunurilor de uz curent cu 7,6%, iar industria bunurilor de capital cu 3,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Afacerile din industria prelucrătoare au avansat cu 9%, iar în industria extractivă cu 8,1%.

"Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în toate sectoarele: industria energetică (+24,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,7%), industria bunurilor intermediare (+8,5%), industria bunurilor de capital (+8,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+4,3%)", se arată în comunicatul INS.

În august, comenzile noi din industrie atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă, au scăzut cu 13,1% faţă de iulie, pe fondul reducerilor din industria bunurilor de uz curent (-15,6%), a bunurilor intermediare (-13,8%) şi a bunurilor de capital (-12,8%). Pe de altă parte, s-au consemnat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,1%).

Cifra de afaceri din industrie a scăzut pe total cu 12,3%, ca urmare a reducerilor din industria prelucrătoare cu 12,7% şi din industria extractive cu 2,4%.

Au fost consemnate scăderi în industria bunurilor de capital (-26,6%), a bunurilor intermediare (-8,7%), a bunurilor de uz curent (-7,7%) şi cea a bunurilor de folosinţă îndelungată (-6,1%). Singura care a avut rezultate în creştere a fost industria energetică, cu 3,8%.

Comparativ cu august 2013, au fost cu 2,2% mai puţine comenzi noi pe ansamblul industriei, fiind afectate de scăderile înregistrate în industria bunurilor de capital (-8,9%). În schimb, industriile care au performat mai bine au fost cea a bunurilor de folosinţă îndelungată a (+50%), a bunurilor de uz curent (+3,6%) şi a bunurilor intermediare (+3,3%).

Afacerile au crescut faţă de august anul trecut cu 2,3%, ajutate de industria prelucrătoare (+2,3%) şi din industria extractivǎ (+2,2%).

Industria energetică a avut afaceri cu 12,7% mai mari, a bunurilor de folosinţă îndelungată cu 8,7%, a bunurilor intermediare cu 3,7% şi cea a bunurilor de capital cu 1,5%. Industria bunurilor de uz curent a scăzut în schimb cu 3,8%.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

2 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

3 Așa o fi?

4 ULTIMA ORĂ Cîțu a cedat! Generalul Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier!

5 CULISE „Veți muri toți, Și mă omorâți și pe mine” / Propoziția cu care președintele l-a eliminat pe Cîțu din sch…