Investitorul chinez pentru hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești ar putea fi selectat până la finele anului

Investitorul chinez pentru hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești ar putea fi selectat până la finele anului

România ar putea selecta, până la finele acestui an, un investitor chinez care să dezvolte proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești în valoare de un miliard de euro și care a fost amânat trei decenii, a declarat pentru Bloomberg directorul general al companiei de proiect Hidro Tarnița, Ovidiu Demetrescu.

Cinci companii chineze, inclusiv China Gezhouba Group, Hanergy Holding Group Ltd. și Guizhou Wujiang Hydropower Development Co. Ltd., au depus oferte preliminare și neangajante în cadrul etapei de precalificare pentru dezvoltarea proiectului hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești (CHEAP Tarnița-Lapuștești).

Ovidiu Demetrescu a declarat că o listă scurtă cu potențialii investitori ar putea fi dată publicității în următoarele două săptămâni. 'Vom demara negocierile cu investitorii selectați și de asemenea vom avea discuții cu o serie de instituții financiare internaționale', a spus Ovidiu Demetrescu, fără a preciza care sunt aceste instituții. 'Sperăm să finalizăm procesul de selectare a investitorului până la finele anului', a adăugat Demetrescu.

România încearcă să construiască o hidrocentrală de 1.000 de megawați la Tarnița-Lăpuștești încă din 1980. În prezent, țara intenționează să construiască noi facilități ecologice de producție a energiei electrice înaintea închiderii minelor de cărbune în 2018.

Proiectul CHEAP Tarnița-Lăpuștești este gestionat de compania de proiect Hidro Tarnița. Construcția centralei de la Tarnița-Lăpuștești presupune o investiție greenfield estimată la aproximativ un miliard de euro, ceea ce va contribui semnificativ la dezvoltarea economică a țării, dar și a zonei situate în apropierea orașului Cluj-Napoca. Durata estimată a construcției este între cinci și șapte ani, proiectul presupunând crearea a peste 4.000 de locuri de muncă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...