Ion Țiriac este cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital

Ion Țiriac este cel mai bogat român, potrivit Top 300 Capital

Omul de afaceri Ion Țiriac, cu o avere de 1,2 - 1,3 miliarde de euro, se află pe primul loc în "Top 300 Cei mai bogați români" - 2014, realizat de revista Capital, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

El a mai ocupat această poziție și în urmă cu patru ani. În 2013, omul de afaceri se poziționa pe locul 3, cu o avere de 800-850 milioane de euro.

Pe poziția a doua în acest an se află Ioan Niculae (1-1,1 miliarde euro), proprietarul grupului InterAgro. Anul trecut era cel mai bogat român, cu o avere de 1,7 miliarde de euro.

Frații Dragoș și Adrian Pavăl, care dețin rețeaua Dedeman, au o avere de 650 milioane de euro, ceea ce i-a propulsat pe a treia treaptă a clasamentului actual. Ei au urcat două poziții în top față de anul trecut, iar averea le-a crescut de la 500-520 milioane de euro.

'După o lungă criză în care averea cumulată a celor 300 de milionari scădea de la an la an, în 2014 aceasta a crescut cu peste 4% față de ediția anterioară a clasamentului. Astfel, averea totală în acest an a ajuns la 22,47 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult față de anul 2013, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul acesta', spun realizatorii clasamentului.

'După avansul PIB-ului de anul trecut (3,5%) și creșterea estimată pentru acest an (2%), averea însumată a milionarilor s-a majorat cu 4,3%', a declarat Oana Osman, redactor-șef al revistei Capital, citată în comunicat.

O schimbare importantă a avut loc și în cazul pragului minim al averii pentru ocuparea unui loc în ŤTop 300 Cei mai bogați româniť. Dacă anul trecut acest nivel se situa la 10-11 milioane de euro, în actuala ediție pragul a fost de 14-15 milioane de euro.

Cei mai mulți milionari se regăsesc în regiunea București-Ilfov, unde averea cumulată a celor 136 de oameni de afaceri ajunge la aproape 11 miliarde de euro. Pe următoarele două locuri, în funcție de averea totală, găsim regiunile Nord-Est și Sud-Est, fiecare cu 2,2 miliarde de euro.

Cele mai importante domenii care au avut o contribuție majoră la creșterea averilor multora dintre milionari au fost agricultura și industria. Sănătatea și o parte a sectorului imobiliar au dat un impuls afacerilor, în timp ce energia — vedeta anilor trecuți — a pus în stand-by majoritatea proiectelor anunțate de milionari.

Realizatorii topului precizează că pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiți pentru fiecare industrie, actualizați în funcție de potențialul de creștere/ scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piață confirmate în cazul realizării unor tranzacții recente în domeniile respective. Pentru averea personală s-au luat în calcul și bunurile imobile (terenuri, clădiri) deținute de milionari și de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, comunicate de milionari.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...