Isărescu împarte atribuţiile în noul CA al BNR: a preluat şi politica monetară, după ce în 2009 a luat intervenţiile pe curs şi pe dobânzi

Isărescu împarte atribuţiile în noul CA al BNR: a preluat şi politica monetară, după ce în 2009 a luat intervenţiile pe curs şi pe dobânzi

Mugur Isărescu, aflat la al cincilea mandat de guvernator al BNR, a preferat să preia personal coordonarea Direcţiei de politică monetară, aflată în mandatul anterior în portofoliul fostului viceguvernator Cristian Popa, după ce locul acestuia a fost preluat de Liviu Voinea.

Din această poziţie, guvernatorul va supraveghea direct stra­tegia de ţintire a inflaţiei, precum şi administrarea lichidităţii din sistemul bancar. În subordinea lui Isărescu, aflat la conducerea BNR de 24 de ani, a trecut şi direcţia de modelare şi prognoze macroeconomice, monitorizată anterior tot de Popa.

Cristian Popa, care a fost viceguvernator al băncii centrale timp de trei man­date consecutive - responsabil cu politica monetară şi relaţiile internaţionale şi artizanul strategiei de ţintire a inflaţiei implementată din 2005 de banca centrală -, a încheiat în 2014 acest capitol din cariera sa. El nu şi-a mai găsit loc în noua conducere executivă a BNR, candidatura lui fiind respinsă de Parlament.

Popa a fost înlocuit în noul consiliu de administraţie (CA) al BNR de fostul ministru al bugetului Liviu Voinea. Din cel de-al cincilea CA al BNR de după re­voluţie mai fac parte două nume noi - Gheorghe Gherghina şi Daniel Dăianu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct

2 Așa o fi?

3 Voiculescu, audiat discret de procurorii DIICOT pentru dispariția unor documente clasificate

4 Jurnalist de investigații: Andreea Moldovan este în conexiune cu unul dintre cele mai mari holdinguri farma di…

5 O cunoscută jurnalistă îl calcă-n picioare pe Voiculescu și-l apără pe Cîțu