Județele din vestul României au înregistrat cele mai mari creșteri salariale în mediul privat în 2014 (analiză)

Județele din vestul României au înregistrat cele mai mari creșteri salariale în mediul privat în 2014 (analiză)

Salariul mediu brut în mediul privat a crescut cu 8% în județul Timiș în 2014, aproape dublu față de media națională de creștere a salariilor (4,1%), potrivit ediției din acest an a studiului salarial și de beneficii PayWell România, realizat de PwC România.

În același timp, salariul mediu brut a crescut în București, conform studiului, cu aproximativ 3,4%, în vreme ce pentru județele din Transilvania, Muntenia și estul României, acesta a rămas la același nivel cu cel raportat în anul precedent.

"Dinamica salarială mai accelerată din zona de vest a țării poate fi explicată prin doi factori. Pe de o parte, este o competiție intensă între angajatori, majoritatea organizații cu activitate de producție, care sunt orientați către atragerea și motivarea unei forțe de muncă având profiluri și specializări similare (de exemplu, ingineri sau muncitori calificați). La aceasta se adaugă o disponibilitate limitată a forței de muncă, explicată printr-o rată a șomajului de 3-4% comparativ cu 7% la nivel național', a precizat Horațiu Cocheci, senior manager la PwC România.

Studiul PwC arată că salariile angajaților din companii cu cifră de afaceri între 25 — 100 milioane euro sunt mai mari cu 70% comparativ cu salariile celor din firme cu cifră de afaceri sub 10 milioane euro și cu 8% comparativ cu cele din companiile cu cifră de afaceri de peste 100 milioane euro.

Diferențele sunt similare și din punct de vedere al numărului de angajați, nivelul salarial mediu în companiile cu un număr de angajați cuprins între 100 și 1.000 fiind mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai puțin de 100 de angajați, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1.000 angajați.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am dispus angajaţilor firmelor mele să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu mai cumpăr motorină de provenienţă austriacă pentru c…

2 Daniela, polițista sexy care a devenit virală

3 „Nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firmă cu acționariat austriac” / Primul patron important din România care „ridică piatra”

4 Rusia decide în locul lor? / Pe 16 noiembrie, Austria a semnat la București declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului …

5 VIDEO Rareș Bogdan / Cancelarul Nehammer a amintit că Austria a fost imperiu. M-a șocat