Mugur Isărescu: Readucerea cursului leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar costa câteva miliarde de euro

Intervenția Băncii Naționale a României în piața valutară pentru a readuce cursul leu/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie ar însemna, ca prim șoc, cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezerva valutară și, ulterior, intrarea economiei românești în recesiune, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul ședinței comune a comisiilor parlamentare de Buget-Finanțe.

"Intervenția BNR cu valută pentru a aduce cursul leu/euro și, implicit, leul/franc la nivelul dinainte de 14 ianuarie, nu avem o evaluare exactă, dar primul șoc ar fi cheltuirea a câtorva miliarde de euro de la rezervă și, ulterior, intrarea țării în recesiune", a explicat Isărescu, precizând că această variantă face parte din soluțiile nerealiste și extrem de costisitoare avansate în spațiul public..

Șeful băncii centrale a mai spus că prezentarea celor peste 70.000 de debitori în franci elvețieni ca un bloc unitar, omogen, este nereală și duce la crearea unor presiuni pentru adoptarea în pripă a unui act normativ.

El a reamintit faptul că un sfert dintre debitorii în franci elvețieni au credite sub 4.000 de franci și tot atâția au credite de peste 47.000 de franci, iar în privința gradului de îndatorare, clienții cu venituri de 700 de lei ajung la 184%, iar cei cu venituri peste 7.000 de lei la 26%. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 După ce citiți acest text să nu uitați că Institutul Cantacuzino a fost îngropat de Ponta

2 FOTO / VIDEO Priviți unde și-a izolat Pentagonul echipele de comandă pentru a monitoriza pandemia

3 Ministrul Sănătăţii, mesaj dur: „Au venit de frică, dar bravează, au fugit de moarte, dar pot aduce moartea”. …

4 VIDEO „Da, te poți infecta din aer, în anumite condiții. Masca: obligatorie. Trei scenarii pentru sfârșitul cr…

5 Tablou cu viruși punând la cale un nou atac asupra României

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate