Nicolae Minea este noul preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

Nicolae Minea este noul preşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

În perioada noiembrie 2012-noiembrie 2013, AAAS a fost condusă de Adrian Volintiru, fost director la Rompetrol, Relad şi Vulcan Bucureşti. Ulterior, interimatul a fost asigurat de Stan Popa, vicepreşedinte al instituţiei. Numele instituţiei a fost schimbat anul trecut din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

La finele anului trecut, Volinturu a fost numit secretar de stat la Ministerul Economiei, post din care a fost retras însă în urmă cu două săptămâni, după ieşirea PNL de la guvernare.

Stan Popa, preşedintele interimar al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), declara în luna ianuarie, la Adevărul Live, că România ar putea obţine „câteva miliarde de euro“ din vânzarea a 65.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea statului, dar care sunt folosite de către societăţi care între timp au fost privatizate.

AAAS stă pe o mină de bani: terenurile companiilor vândute. Acestea nu au certificate de atestare şi titlu de proprietate, astfel că nu au fost incluse în capitalul social al companiilor privatizate. Statul este privat în acest fel de calitatea de acţionar şi deci de sume imense de bani. Am identificat 65.000 de hectare în aceste societăţi, care valorează sume imense, de ordinul miliardelor de euro. Noi vrem ca terenurile să fie incluse în capitalul social, statul primeşte acţiuni pe acestea şi apoi investitorii au dreptul de preempţiune de a le cumpăra“, a afirmat Stan Popa .

Din aceşti bani ar putea fi ulterior despăgubiţi cei care mai au de încasat sume de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), mai spunea Stan Popa. Oficialul a spus că instituţia va face publică în perioada următoare lista terenurilor cu pricina şi a companiilor care le utilizează.

AAAS are în portofoliu 616 de companii, dintre care 316 privatizabile şi restul neprivatizabile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...