O treime dintre români se așteaptă ca economia să meargă mai bine în acest an

O treime dintre români se așteaptă ca economia să meargă mai bine în acest an

O treime dintre români se așteaptă ca economia să meargă mai bine în acest an, iar 20% mai rău, se arată într-un studiu remis, marți, AGERPRES.

"4 din 10 români afirmă că starea generală a economiei a suferit un regres anul trecut față de 2013. Cu toate acestea, situația arată mai bine decât în luna decembrie 2013, atunci când aproape 6 din 10 români considerau același lucru. Din ce în ce mai mulți români privesc cu încredere următorul an, o treime dintre ei așteptând ca economia să meargă mai bine și doar 20% mai rău", se arată în Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanțat de Comisia Europeană și realizat lunar de GfK România.

Potrivit acestuia, indicele general măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului a atins o medie anuală de—28,6.

Studiul mai arată că o treime dintre români spuneau în decembrie că situația financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce 16% dintre locuitori credeau că aceasta este mai bună.

"Situația cunoaște o îmbunătățire față de finele anului trecut, când 44% din populație își vedea finanțele personale deficitare comparativ cu 2013. În privința perspectivelor financiare, doar un sfert dintre cei chestionați au spus de-a lungul anului 2013 că acestea se vor înrăutăți, peste 21% fiind optimiști. Procentul celor care cred că situația bugetului va fi stabilă în viitor a crescut față de 2013, de la 43% la 47%. În decembrie 2013, percepția asupra evoluției inflației din ultimul an este mai bună decât în aceeași luna din 2013", informează documentul citat.

Aproape 4 din 10 români, potrivit Barometrului, cred că prețurile au fost mai ridicate în comparație cu anul anterior, față de 67% care credeau același lucru în ultima lună a anului 2013.

"Perspectivele privind șomajul sunt mai bune decât în anii anteriori. Media pesimiștilor în 2014 se situează la 58% față de 66% în 2013 și 63% în 2012. Atunci când se referă la investițiile în bunuri de folosință îndelungată, numărul celor care considerau în decembrie că nu este un moment bun pentru realizarea acestora în viitorul apropiat este în scădere față de decembrie 2012, 49% dintre români afirmând că nu intenționează să cumpere un obiect important pentru locuință în următorul an, versus 52%", se mai spune în studiu.

Potrivit acestuia, atitudinea față de economisire este relativ constantă, ca și în decembrie 2013, doar 20% dintre români considerând că este o perioadă propice pentru a pune bani deoparte, iar 59% spun că veniturile lor abia reușesc să le acopere cheltuielile curente.

În același timp însă, procentajul celor care spun că au datorii este într-o ușoară scădere, situându-se la 16%, comparativ cu 19% în decembrie 2013 și 2012.

Datele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste, eșantionul fiind de 1.000 de persoane. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Care sunt cele două trasee pe unde ar intra Rusia în România în cazul unei invazii terestre / Ce spune raportul …

3 Ioana Băsescu, cu un picior în pușcărie! / „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”

4 Două femei, una frumoasă, una...

5 De citit! / Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina