OPEC: Barilul de petrol a coborât sub 30 de dolari, pentru prima dată începând din aprilie 2004

OPEC: Barilul de petrol a coborât sub 30 de dolari, pentru prima dată începând din aprilie 2004

Barilul de petrol de referință în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a fost cotat miercuri la 29,71 dolari, coborând sub pragul de 30 de dolari pentru prima dată după 5 aprilie 2004, a anunțat organizația, citată de agenția EFE.

Prin această depreciere, cotația "aurului negru" din OPEC își menține brusca tendință de scădere, influențată de tensiunea politică dintre cei doi parteneri ai organizației, Iran și Arabia Saudită, care a dat naștere la temeri legate de o creștere a prețurilor.

Această valoare, de 29,71 dolari, cu 4,8% mai mică față de cotația de marți, situează prețul barilului OPEC la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii februarie 2004 și reflectă tendința generalizată de scădere inițiată în urmă cu 18 luni.

De asemenea, petrolul Brent, de referință în Europa, și Texas, de referință în Statele Unite ale Americii, au scăzut marți cu 5,5 % și, respectiv, cu 6%.

Oferta excesivă de petrol de pe piață și incertitudinile privind evoluția economiei mondiale, sporite de recentele scăderi de la bursele chineze, continuă să fie principalii factori care afectează prețul petrolului.

În acest context de exces de ofertă, o serie de analiști consultați de EFE sunt de părere că actuala criză dintre Arabia Saudită și Iran ar trebui să degenereze într-un conflict mult mai grav, pentru a avea un impact semnificativ asupra prețurilor petrolului.

AGERPRES/(AS-autor: Nicoleta Gherasi, editor: Andreea Marinescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!