Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Ponderea compensației angajaților în PIB este de 31,5% în România, față de 60,1% în UE

Ponderea compensației angajaților în Produsul Intern Brut este de 31,5% în România în anul 2014 față de o medie europeană de 60,1%, o posibilă consecință a dorinței guvernelor din România de a fi pro business, a explicat, vineri, Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundația Friedrich Ebert România, în cadrul unei dezbateri.

"Ponderea compensației angajaților în Produsul Intern Brut este de 31,5% în România în anul 2014 față de o medie europeană de 60,1%. Cu alte cuvinte, dacă la nivel european procentul care revine salariaților este de 60%, în România salariații primesc jumătate din cât primesc cei din Uniunea Europeană, doar 30%, 70% se duce către capital. Aceasta evident pentru că am avut guverne care ne-au spus că vor să fie cele mai pro business din Europa. Dar problema este mai veche decât dorința guvernelor noastre de a fi pro business, însă îngrijorător este că acest procent scade", a subliniat Victoria Stoiciu.

Conform datelor prezentate de aceasta, indicatorul este în scădere, în România, de la 39,3% în 2008 la 31,5% în 2013 și 2014, deși a crescut angajarea, din 2011 în 2015 cu aproximativ 300.000 de salariați.

De asemenea, datele prezentate de Stoiciu arată că numărul angajaților plătiți cu salariul minim a crescut de aproape 12 ori în trei ani. Astfel, la 1 august 2011 existau 91.136 de contracte active de muncă și 89.290 de salariați activi care erau plătiți cu salariul minim de 670 de lei. La finalul anului 2014, numărul contractelor active de muncă a ajuns la 1.060.875, iar numărul de salariați activi care primeau salariul minim de 900 de lei la 1.050.610.

Reprezentantul Fundației Friedrich Ebert România a mai spus că, după tipul de contract, riscul de sărăcie în muncă era de 54,3% pentru lucrătorii pe cont propriu, 12,1% pentru cei cu contract de muncă temporar și de 4,9% în cazul angajaților cu contract permanent de muncă.

Institutul European din România, împreună cu Euractiv Network și Freedom House România, a organizat vineri o dezbatere cu tema "Contractele atipice de muncă", prima dintr-o serie de astfel de discuții privind piața muncii.

Dezbaterea are loc în cadrul proiectului Rețea de corespondenți EUROFOUND: România, finanțat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă (EUROFOUND), proiect implementat în perioada 1 martie 2014 — 28 februarie 2018 de un consorțiu format din Institutul European din România, S.C. Euractiv Network SRL și Freedom House România.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ȘOC în CSM! Birchall desființează Secția Specială! Declarații care le-au dus în pragul leșinului pe Savonea și…

2 „Cățeaua” lui Dragnea a sărit la beregata Anei Birchall din cauza „foii de parcurs” semnate cu SUA! Și nenoroc…

3 VIDEO Virgil Măgureanu, dezvăluiri fără perdea despre personajele care au îngropat România în ultimii 30 de an…

4 VIDEO Povestea incredibilă a complexului Europa. O moarte suspectă, legături cu mafia și apusul unui imperiu

5 PSD se pișă pe români! Odrasla pușcăriașului, Mihnea Năstase, a participat marți la ședința de guvern

recomandări

Te ia DNA: Huja Gheorghe

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade