Prea săraci pentru a adera la euro

Prea săraci pentru a adera la euro

„La sfârşitul anului trecut Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România era de 52% din media europeană, în timp ce ţările cele mai sărace care au fost primite în zona euro, Estonia şi Letonia, aveau un PIB/locuitor de 66%, respectiv 60% din media europeană.

Ipoteza pe care o fac eu este că e puţin probabil ca zona euro să-şi deschidă porţile unui stat cu un PIB/locuitor sub media europeană pentru că acest lucru ar crea probleme atât statului, cât şi zonei.

Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor ajustat, ar trebui ca România să crească timp ce nouă-zece ani cu 2 puncte procentuale mai mult decât media europeană. Asta înseamnă că atunci când UE îşi va relua ritmul mediu de creştere de 1,5% pe an, România va trebui să crească sustenabil cu minimum 3,5% pe an“, a spus Lazea.

El a menţionat că declaraţiile sunt făcute în nume personal, şi nu în calitate de reprezentat al BNR.

La rândul său, Daniel Dăianu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că România ar trebui să adere la euro atunci când economia va fi îndeajuns de puternică. El a spus că sunt deja o serie de state din zona euro care au probleme din cauză că nu au un curs flotant.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...