Raport SAR: Care sunt avantajele şi dezavantajele apartenenţei României la Uniunea Europeană

Raportul împarte în patru răspunsul privind câştigurile sau pierderile de la integrarea în UE: comerţul intracomunitar, absorbţia fondurilor europene, migraţia forţei de muncă şi dependenţa energetică.

 

„Primele trei capitole citate dau un răspuns neechivoc: în ciuda proastei performanţe administrative şi a slabei competitivităţi a României, ţara este în câştig net şi a fost din prima zi. (...) Câştigăm semnificativ mai puţin decât am putea din integrarea în Uniunea Europeană, dar câştigăm, nu pierdem“.

 

Documentul menţionează că economia naţională nu a concurat eficient pe piaţa europeană, iar comerţul intracomunitar a contribuit la adâncirea deficitului comercial. În ultimii ani, exporturile spre UE au reuşit să acopere 80% din importurile europene, structura exporturilor s-a îmbunătăţit, dar vom trece pe plus, în cel mai optimist scenariu, abia în 2019. 

 

În privinţa fondurilor europene, România a cotizat din 2007 şi până la sfârşitul lui 2013 cu 9,2 miliarde de euro, dar a primit în total 21 de miliarde de euro. Pe de altă parte, o parte importantă din fonduri sunt subvenţiile agricole la hectar, „program care nu susţine dezvoltarea agriculturii, ci întreţine cea mai primitivă formă a ei de subzistenţă“, potrivit SAR.

 

În privinţa migraţiei forţei de muncă, raportul arată că ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii la 1 ianuarie a generat o serie de dezbateri, dar că analiza efectelor pe măsurile de restricţionare arată că impactul este atât limitat, cât şi contraproductiv. În privinţa „turismului social“ pentru încasarea de ajutoare, raportul arată că este „un mit nesusţinut de fapte“

 

Prima şcoală reabilitată cu fonduri Regio. Unitatea de învăţământ de la Cuza-Vodă va fi modernizată cu bani europeni

Şcoala cu clasele I-VIII din comuna Cuza-Vodă este prima din judeţul Călăraşi care va fi reabilitată cu fonduri europene.

 

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

2 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

3 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…

4 FOTO Priviți! Baroni pesediști din administrația Bucureștiului prinși moșmondind la o vilă pe o insulă din Gre…

5 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…