Războiul gazelor: Şi Austria anunţă o scădere a livrărilor de gaze ruseşti, după ce Polonia şi Slovacia se confruntă cu aceleaşi probleme

Războiul gazelor: Şi Austria anunţă o scădere a livrărilor de gaze ruseşti, după ce Polonia şi Slovacia se confruntă cu aceleaşi probleme

Bernhard Painz, reprezentant al E-Control, autoritatea publică austriacă din domeniul energetic, a afirmat că este posibil ca Rusia să ăşi refacă rezervele, ceea ce ar fi diminuat cantităţile disponibile pentru export.

 Polonia a acuzat deja Gazprom că a redus cu aproape jumătate livrările de gaze naturale către PGNiG, compania sa de gaze.

 Ulterior, Slovacia a anunţat, la rândul ei, o scădere a livrărilor cu 10%.

 Analiştii au indicat ca posibilă explicaţie faptul că Rusia nu doreşte ca statele europene să alimenteze cu gaze naturale Ucraina prin „flux invers“. Această procedură presupune reorientarea fluxului de alimentare din gazoducte, astfel încât Kievul să primească gaze.

 Gazprom a tăiat gazele pentru Ucraina încă din iunie, dar a ajuns la acorduri de alimentare cu mai multe state. Rusia nu este de acord cu această alimentare prin „flux invers“ deoarece gazele re-exportate sunt tot ruseşti. Gigantul rus Gazprom este investigat în Uniunea Europeană pentru practici anti-concurenţiale, una dintre cele vizate fiind exact interdicţia de a reexporta gaze.

 Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft intră pe lista neagră

 Uniunea Europeană a impus noi sancţiuni împotriva unor mari conglomerate energetice din Rusia, respectiv gigantul petrolier Rosneft, Transneft – transportatorul de ţiţei al Rusiei, dar şi Gazprom Neft – braţul petrolier al Gazprom. Braţul gazier nu este supus, însă, sancţiunilor, însă, cu toate acestea este afectat de sancţiuni, după ce deprecierea rublei i-a provocat o pagubă de 4,6 miliarde de dolari .

De asemenea, sunt vizate şi corporaţii militare: OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.

 De asemenea, preşedintele american Barack Obama a anunţat joi punerea în aplicare a unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în sectorul financiar, cel al energiei şi al apărării, ca răspuns la „actele ilegale“ ale Moscovei în Ucraina. Rosneft se afla deja pe lista de sancţiuni a SUA, ceea ce i-a blocat accesul la finanţare. Recent, grupul petrolier a cerut un ajutor de 41 de miliarde de dolari de la statul rus .

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Ucraina a pierdut inițiativa pe câmpul de luptă