Războiul gazelor: Şi Austria anunţă o scădere a livrărilor de gaze ruseşti, după ce Polonia şi Slovacia se confruntă cu aceleaşi probleme

Războiul gazelor: Şi Austria anunţă o scădere a livrărilor de gaze ruseşti, după ce Polonia şi Slovacia se confruntă cu aceleaşi probleme

Bernhard Painz, reprezentant al E-Control, autoritatea publică austriacă din domeniul energetic, a afirmat că este posibil ca Rusia să ăşi refacă rezervele, ceea ce ar fi diminuat cantităţile disponibile pentru export.

 Polonia a acuzat deja Gazprom că a redus cu aproape jumătate livrările de gaze naturale către PGNiG, compania sa de gaze.

 Ulterior, Slovacia a anunţat, la rândul ei, o scădere a livrărilor cu 10%.

 Analiştii au indicat ca posibilă explicaţie faptul că Rusia nu doreşte ca statele europene să alimenteze cu gaze naturale Ucraina prin „flux invers“. Această procedură presupune reorientarea fluxului de alimentare din gazoducte, astfel încât Kievul să primească gaze.

 Gazprom a tăiat gazele pentru Ucraina încă din iunie, dar a ajuns la acorduri de alimentare cu mai multe state. Rusia nu este de acord cu această alimentare prin „flux invers“ deoarece gazele re-exportate sunt tot ruseşti. Gigantul rus Gazprom este investigat în Uniunea Europeană pentru practici anti-concurenţiale, una dintre cele vizate fiind exact interdicţia de a reexporta gaze.

 Rosneft, Gazprom Neft şi Transneft intră pe lista neagră

 Uniunea Europeană a impus noi sancţiuni împotriva unor mari conglomerate energetice din Rusia, respectiv gigantul petrolier Rosneft, Transneft – transportatorul de ţiţei al Rusiei, dar şi Gazprom Neft – braţul petrolier al Gazprom. Braţul gazier nu este supus, însă, sancţiunilor, însă, cu toate acestea este afectat de sancţiuni, după ce deprecierea rublei i-a provocat o pagubă de 4,6 miliarde de dolari .

De asemenea, sunt vizate şi corporaţii militare: OPK, Oboronprom, United Aircraft Corporation şi Uralvagonzavod.

 De asemenea, preşedintele american Barack Obama a anunţat joi punerea în aplicare a unor noi sancţiuni împotriva Rusiei în sectorul financiar, cel al energiei şi al apărării, ca răspuns la „actele ilegale“ ale Moscovei în Ucraina. Rosneft se afla deja pe lista de sancţiuni a SUA, ceea ce i-a blocat accesul la finanţare. Recent, grupul petrolier a cerut un ajutor de 41 de miliarde de dolari de la statul rus .


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...