Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,6 miliarde de euro în ianuarie pe fondul plăților către CE și FMI

Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 1,6 miliarde de euro în ianuarie pe fondul plăților către CE și FMI

Rezervele valutare la Banca Națională a României au scăzut în ianuarie, față de finalul anului trecut, cu 1,6 miliarde de euro, până la 30,6 miliarde de euro, de la 32,2 miliarde de euro la 31 decembrie 2014, pe fondul plăților efectuate în contul datoriilor către Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României.

În cursul lunii ianuarie, în rezervele BNR au intrat 1,593 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene si conturilor Ministerului Finanțelor Publice cu fonduri europene, se arată în comunicatul BNR.

În aceeași perioadă, din rezerve au ieșit 3,214 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. 'La capitolul plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital și dobândă aferente împrumutului de la Comisia Europeană de circa 1.547 milioane euro precum și rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional de circa 240 milioane echivalent euro', se precizează în comunicatul băncii centrale.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone și, în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,72 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2015 au fost de 34,313 miliarde de euro, față de 35,506 miliarde de euro la 31 decembrie 2014.

'Plățile scadente în luna februarie 2015 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 578 milioane de euro', se mai arată în comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Și la vaccinare unii sunt mai cetățeni ca alții” / Laura Ștefan dezvăluire incredibilă care arată în ce căcat d…

2 Categoria javre, mincinoși, curve politice / CCR critică dur modificările operate de PSD, prin care a păcălit bă…

3 L-au prins? / Cumpănașu, cercetat pentru că agăța tinere de 14-15 ani

4 „Am rămas cu gura căscată” / Compania Eli Lilly anunță un medicament-minune în lupta anti-COVID

5 Palatul lui Putin, acum 10 ani / GALERIE FOTO