Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina

Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale către Ucraina

Rusia a introdus luni un sistem de plată în avans a livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după expirarea ultimatumului, ceea ce înseamnă că-i va mai furniza doar volume plătite în avans, a anunţat gigantul Gazprom, relatează AFP.

Rusia a ameninţat că întrerupe livrările de gaze naturale către Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), după eşecul negocierilor de la Kiev, o măsură susceptibilă să perturbe aprovizionarea în Europa şi să agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Războiul Rece.

"Nu am ajuns la un acord şi este puţin probabil să ne întâlnim din nou. Suntem deja în avion" în drum înapoi către Moscova, a declarat telefonic pentru AFP Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al gigantului semipublic Gazprom, după negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeană (UE).

Gazprom a dat ultimatum Kievului până luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora României), să ramburseze o datorie în valoare de 1,95 de miliarde de dolari.

"Dacă nu primim banii până atunci, nu vom mai furniza gaze naturale", a declarat Kuprianov.

Livrările de gaze naturale ruseşti către Europa, din care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, riscă să fie afectate, ca în timpul conflictelor gazifere anterioare, în 2006 şi 2009.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale