Rusia ar putea interzice ciocolata și florile din UE

Moscova intenționează să prelungească embargoul impus produselor alimentare din Uniunea Europeană și să-l extindă prin includerea ciocolatei și a florilor, după ce UE a decis recent să prelungească cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei, a declarat marți președintele Serviciului federal de supraveghere veterinară și fitosanitară din Federația Rusă (Rosselkhoznadzor), Aleksey Alekseenko, într-un interviu acordat publicației Gazeta.ru.

'Multe alte țări sunt dispuse să ne livreze flori și în acest caz industria noastră de profil va putea să-și revină ușor dacă va fi un embargou. De asemenea, există de mult timp solicitări privind importul direct de flori din America Latină în schimbul celor din Olanda', a declarat Alekseenko.

În calitate de punct nodal de transport, Olanda exportă cantități mari de flori și produse din flori din Europa și America Latină în Rusia. Potrivit datelor administrației vamale, în 2014 Rusia a importat 14.700 de tone de bulbi, rădăcini și alte produse din flori în valoare de 38 de milioane de dolari. La acestea se adaugă importul altor 26.500 de tone de alte plante, copaci și arbuști în valoare de 58,3 milioane de dolari. Livrările de flori proaspete au fost și mai mari, Rusia importând anul trecut 30.700 de tone în valoare de 225,4 milioane de dolari.

De asemenea, producătorii ruși au cerut o interzicere a importurilor de ciocolată din Europa. Potrivit lui Alekseenko, producătorii ruși vor să preia segmentul de piață controlat de ciocolata de calitate provenită din țări europene precum Belgia, Franța și Germania.

Potrivit datelor statistice, în 2014, Franța a exportat 5.600 tone de ciocolată în valoare de 37,5 milioane de dolari în timp ce Belgia a exportat produse de ciocolată în valoare de 47,3 milioane de dolari.

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene au decis luni prelungirea sancțiunilor economice împotriva Rusiei până la sfârșitul lunii ianuarie 2016. În replică, premierul rus, Dmitri Medvedev, i-a cerut vicepremierului Sergey Prikhodko să pregătească o solicitare către președintele Vladimir Putin în vederea prelungirii măsurilor restrictive introduse în contrapartidă de Rusia în luna august 2014.

Înaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau în Rusia produse agroalimentare, acestea fiind înlocuite în prezent de societăți din Asia, Africa și America Latină, dar și din țări europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMĂ ORĂ Premierul confirmă interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat!

2 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

3 SURSE Jaf la drumul mare! Peste 9000 de piloși PSD inventariați până acum în ministere și agențiile guvernamen…

4 Băsescu închide subiectul Năstase la Cotroceni: A fost un truc. Iohannis nu-l iubește, dar a vrut să dea un se…

5 HOPA! Ministrul Economiei o face muci pe Firea și spune că bate câmpii în privința termoficării! Frate, de und…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan