Şomajul din Italia a atins un nivel record în octombrie, de peste 13%

Şomajul din Italia a atins un nivel record în octombrie, de peste 13%

Rata şomajului din Italia a atins în octombrie un nivel record, de peste 13%, dând o nouă lovitură guvernului condus de Matteo Renzi, care nu reuşeşte să obţină progrese economice.

Faţă de lună septembrie, pentru care rata şomajului a fost revizuită în creştere la 12,9%, indicatorul a înregistrat o creştere de 0,3 puncte procentuale, la 13,2%. Avansul faţă de octombrie anul trecut este de 1 punct procentual.

Analiştii anticipau că rata şomajului va atinge 12,5% în octombrie.

Numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă a atins în octombrie nivelul de 3,41 milioane, în creştere cu 2,7% faţă de luna precedentă şi de 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Fapt şi mai grav, rata şomajului în rândul tinerilor de până la 24 de ani, deja una dintre cele mai ridicate din Europa, a urcat cu 0,6 puncte procentuale faţă de luna septembrie, la 43,3%. Avansul faţă de anul trecut este de 2 puncte.

"Am pierdut 1 milion de locuri de muncă în şase ani. Este nevoie de timp pentru a ne reveni", a declarat Renzi în timpul unei vizite în Sicilia.

Potrivit datelor Eurostat, Italia este ţara europeană cu cea mai mare creştere a ratei şomajului în octombrie. Şomajul din zona euro a stagnat în octombrie 11,5%, comparativ cu luna septembrie, dar a scăzut de la nivelul de 11,9% înregistrat în octombrie 2013.

"Creşterea şomajului în Europa este rezultatul aproape exclusiv al creşterii enorme, cu 90.000 de persoane, a şomajului în Italia", a subliniat Christian Schulz, analist la banca germană Berenberg.

Datele referitoare la şomaj reprezintă o nouă veste proastă pentru Renzi, în această săptămână, după cea referitoare la declinul încrederii oamenilor de afaceri în economie, în noiembrie, şi a vânzărilor de retail, în septembrie.

Premierul Renzi a venit la putere cu promisiunea de a a redresa economia, dar guvernul nu reuşeşte să obţină rezultate.

Italia, alături de Franţa şi Belgia, a fost avertizată vineri de Comisia Europeană din cauza nivelului ridicat al deficitelor bugetare şi al datoriilor publice, instituţia cerând reforme şi disciplină bugetară.

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...