ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 2 DECEMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 2 DECEMBRIE

Numărul sosirilor și al înnoptărilor în structurile de primire turistică având funcțiuni de cazare au înregistrat, în primele zece luni ale anului în curs, creșteri cu 6,5% și, respectiv, cu 5,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din 2013, relevă datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, în luna octombrie 2014, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, numărul sosirilor și înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au înregistrat creșteri cu 9,9%, respectiv cu 2,5%.

* Vremea se va îndrepta în zilele următoare, iar temperaturile maxime vor ajunge chiar și la 10 grade Celsius, anunță meteorologii în prognoza valabilă pentru perioada 1-14 decembrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/. Valorile medii pozitive de pe timpul zilei vor scădea spre zero grade, dar și sub această temperatură, după 6 — 7 decembrie, când este estimată o revenire a precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare în majoritatea regiunilor.

* Peste 204.000 de români au semnat petiția de reducere la 5% a TVA la carne și la preparatele din carne, a anunțat, marți, Federația Națională Pro Agro, într-o conferință de presă. Cei mai mulți semnatari sunt din zona București/Ilfov, urmați de arădeni și brașoveni.

* Diferența medie dintre prețul corect pentru o mașină second hand și prețul cerut de vânzător este de 980 de euro, iar problema în evaluarea corectă acestor mașini o reprezintă, în continuare, nespecificarea numărului corect de kilometri, potrivit unui studiu de specialitate, realizat pe o platformă online, în care s-au analizat peste 50.000 de anunțuri de vânzare, valabile în perioada iunie-octombrie 2014. Potrivit sursei citate, comparat la nivel de combustibil, diferența dintre prețul cerut și prețul corect este de 1.173 de euro pentru mașinile rulate Diesel, respectiv 638 de euro pentru cele pe benzină. Totodată, în cazul a trei din zece modele analizate, atunci când kilometrajul crește, și prețul prezintă un trend ascendent.

* Reprezentanții din industria cărnii vor ca experții organizațiilor implicate în campania de reducere a TVA la carne și produse din carne să fie invitați la discuțiile cu misiunea Fondului Monetar Internațional privind bugetul pe 2015 și să le expună acestora motivele oportunității acestei măsuri, a declarat, marți, președintele Federației Naționale Pro Agro, Alex Jurconi, într-o conferință de presă. "Obiectivul nostru este ca scăderea TVA de la 24% la 5% să fie preluată în bugetul anului 2015 cu acțiune imediată, de la 1 ianuarie", a spus Jurconi.

* Circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă pe raza județelor afectate de Codul galben de ninsoare, în prezent având loc intervenții pentru curățarea liniilor și macazurilor în stațiile aflate pe raza regionalelor București, Craiova și Galați, unde s-a depus strat de zăpadă, informează, marți, CFR SA. Potrivit sursei citate, pe rețeaua feroviară interoperabilă nu sunt linii de cale ferată închise, însă garniturile aflate în grafic circulă în condiții de iarnă.

* Prețurile producției industriale din România au scăzut pe total cu 0,4%, în octombrie 2014, comparativ cu luna precedentă, pe piața internă și pe cea externă fiind mai mici cu 0,1% și, respectiv, 0,9%, a anunțat, marți, Institutul Național de Statistică. Față de luna octombrie 2013, prețurile producției industriale pe total au rămas la același nivel, iar pe piața internă au crescut cu 0,6% și pe cea externă au scăzut cu 1,1%.

* Companiile românești au înregistrat, în 2013, cele mai bune performanțe la nivel consolidat din ultimii patru ani, dar, cu toate acestea, aproape 60% dintre ele se află în continuare în stare de dificultate netratată, pondere similară cu anul 2012, arată un studiu privind evoluția mediului de afaceri din România. Mai puțin de 2,3% din totalul companiilor active asigură peste 40% din totalul angajaților din țară, ceea ce subliniază o mare fragilitate la nivel național, prin dependența de un număr atât de mic de companii cu impact social și economic.

* Parcul de vânătoare Șarlota, deținut de Direcția Silvică Timiș, aniversează, marți, 110 de ani de funcționare, timp în care zona a constituit principala sursă pentru colonizarea cerbului lopătar pe alte terenuri de vânătoare din toată țara, constituindu-se 48 de populații în circa 30 de județe, informează Regia Națională a Pădurilor — Romsilva.

* Numărul de posturi ocupate în sectorul bugetar a scăzut cu 178 în luna octombrie 2014, față de luna anterioară, și a ajuns la 1.178.782, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice /MFP/. Numărul de bugetari a scăzut cu 221 în administrația publică centrală, în timp ce numărul posturilor ocupate în administrația publică locală a crescut cu 43.

* Peste 700 de angajați ai service-urilor din țară protestează marți, de la ora 11,45, în fața Palatului Parlamentului, acuzând comportamentul protecționist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică față de companiile de asigurări. Protestatarii fluieră din vuvuzele și scandează lozinci precum: ''ASF, nu uita, RCA e șpaga ta!'', "Jos Mafia din asigurări", "Jos ASF" și "Desființați cloaca ASF".

* Bulgaria, România și Suedia au fost singurele state din Uniunea Europeană care au înregistrat în octombrie o creștere a prețurilor producției industriale, comparativ cu perioada similară din 2013, în condițiile în care indicatorul a scăzut cu 1,3% în zona euro și cu 1,5% în Uniunea Europeană, arată datele publicate, marți, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

* Două vehicule 4x4 Dacia Duster, special echipate pentru operațiuni militare, au defilat la Parada Militară de 1 Decembrie, desfășurată în fața Palatului Parlamentului din Capitală, potrivit unui comunicat de presă al constructorului auto de la Mioveni. Formația de vehicule Dacia, compusă din 12 exemplare, se află în dotarea forțelor Ministerului Apărării Naționale (MApN) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Dintre acestea, trei vehicule au fost echipate ca auto-laboratoare metrologice, iar șapte vehicule aflate în dotarea Comandamentului Logistic Întrunit și al Statului Major al Forțelor Navale.

* Greva piloților de la Lufthansa, desfășurată în perioada 1 — 2 decembrie, a obligat compania germană să anuleze 1.350 de zboruri, fiind afectați peste 150.000 de pasageri, transmite Reuters. În urma eșecului negocierilor cu conducerea companiei referitoare la programele de pensionare anticipată, piloții, reprezentați de sindicatul Vereinigung Cockpit (VC), au încetat activitatea luni, ora 11,00 GMT, până marți, ora 22,59 GMT, pe zborurile pe distanțe scurte și medii, precum și marți între orele 02,00 — 22,59 GMT, pentru zborurile pe distanțe lungi și Cargo, se arată într-un comunicat de presă al sindicatului.

* Industria bancară globală a revenit pe profit pentru prima dată de la criza financiară, deși creditorii europeni încă sunt în urma rivalilor, se arată într-un raport publicat, marți, de compania de consultanță Boston Consulting Group (BCG), transmite Reuters. 'Băncile din America de Nord au revenit pe creștere și înregistrează profit economic (EP), în timp ce creditorii din Europa dau semne reduse de redresare", se arată în raportul BCG.

* Scăderea prețului la petrol va stimula avansul economiei mondiale, dar prezintă riscuri pentru statele producătoare, inclusiv Rusia, a afirmat, luni, la Washington, directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, acesta fiind primul comentariu al oficialului FMI după declinul de 18% al țițeiului înregistrat luna trecută, transmite Bloomberg.

* Înmatriculările de autoturisme noi marca Dacia au crescut cu 18,2% în perioada ianuarie — noiembrie 2014, la 94.366 de unități, comparativ cu 79.867 de unități în primele 11 luni din 2013, arată datele publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA), transmite Reuters. Înmatriculările de autoturisme pe piața franceză au înregistrat, în intervalul ianuarie — noiembrie 2014, o creștere de 3,8%, la 1.632.534 vehicule, de la 1.615.137 în perioada similară din 2013, a anunțat CCFA.

* Grupul auto german Daimler AG va cheltui în următorii ani aproximativ 100 milioane de euro (125 milioane de dolari) pentru a majora producția de baterii litiu-ion în estul Germaniei, deoarece se așteaptă 'la majorarea cererii pentru vehiculele electrice', transmite Reuters. În prezent, subsidiara Deutsche ACCUmotive a Daimler construiește un nou corp al fabricii din Kamenz, care va fi inaugurată la mijlocul anului viitor. Deutsche ACCUmotive a fost înființată în 2009 pentru dezvoltarea și producția de sisteme de baterii litiu-ion pentru vehicule.

* Numărul șomerilor înregistrați de agențiile publice de ocupare a forței de muncă din Spania a coborât în noiembrie cu 14.688 persoane, până la 4.512.116, aceasta fiind cea mai mare scădere înregistrată în această lună a anului, începând din 1996, informează agenția EFE. Conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, anul trecut, în noiembrie, șomajul s-a redus cu 2.475 persoane.

* Economia Rusiei ar putea intra anul viitor în prima recesiune din ultimii cinci ani, a avertizat, marți, adjunctul Ministrului Economiei, Alexei Vedev, pe fondul scăderii prețului la petrol și a sancțiunilor economice impuse Moscovei de statele occidentale, transmite Bloomberg. PIB-ul Rusiei s-ar putea contracta anul viitor cu 0,8%, față de estimarea anterioară ce indica un avans de 1,2%, le-a declarat jurnaliștilor Vedev. În acest trimestru, economia rusă se va contracta probabil sau va înregistra un recul, în timp ce în primele trei luni din 2015 se va contracta, a adăugat oficialul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA