ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 20 OCTOMBRIE

ȘTIRILE AMIEZII - ECONOMIC - 20 OCTOMBRIE

OMV Petrom a înregistrat, în trimestrul III 2014, o producție de petrol și gaze de 178.000 de barili echivalent petrol (boe), în scădere cu 2,1% față de cantitatea extrasă în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui raport publicat, luni, de grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom. În trimestrul III din 2013, producția de hidrocarburi a OMV Petrom a fost de 182.000 de boe.

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES ARHIVA

* O comisie tehnică formată la nivelul municipiului București va fi responsabilă cu elaborarea planului integrat de calitate a aerului din oraș pentru două sau mai multe sectoare, iar documentul urmează să fie aprobat de Consiliul General al Primăriei Capitalei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea metodologiei de elaborare a planurilor de calitate a aerului, a planurilor de menținere a calității aerului și a planurilor de acțiune pe termen scurt. Proiectul de HG este supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice /MMSC/.

* Meteorologii estimează pentru următoarele două săptămâni (20 octombrie — 2 noiembrie) un regim termic oscilant, cu temperaturi diurne de până la 22-24 de grade Celsius în Banat, Muntenia și Dobrogea, dar și cu scăderi semnificative de până la 11 grade, după data de 22-23 octombrie, la nivel național. Pe acest fond, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, publicate luni, își vor face apariția și ploile însemnate cantitativ în majoritatea regiunilor, în intervalul 21-24 octombrie a.c.

* Vânzările de gaze ale OMV Petrom au scăzut cu 22,7% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2013, ajungând la 8,68 TWh, potrivit unui raport publicat, luni, de grupul austriac OMV, acționarul majoritar al OMV Petrom. În trimestrul al treilea al anului precedent, vânzările de gaze ale companiei fuseseră de 11,24 TWh. De asemenea, comparativ cu al doilea trimestru al acestui an, vânzările sunt mai mici tot cu 22,7%.

* Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale a crescut în septembrie cu 14,4% față de luna anterioară, ajungând la 648,4 milioane de lei, după ce, în august, aproape s-a înjumătățit față de iulie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăți din Banca Națională a României. În urmă cu un an, în octombrie 2013, valoarea plăților efectuate cu instrumente de debit refuzate de bănci a fost de 667,77 milioane de lei, depășind cu 19,3 milioane de lei nivelul din septembrie 2014.

* România și-a îndeplinit în fiecare an obligația asumată față de Uniunea Europeană în ceea ce privește gestiunea deșeurilor de ambalaje, ajungând, în prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deșeurilor de ambalaje puse pe piață la nivel național, arată Raportul de specialitate valabil pentru perioada 2004 — 2014, întocmit de organizația Eco-Rom Ambalaje.

* Numărul structurilor de cazare turistică la 31 iulie 2014 se situa la 6.130 unități, în creștere cu 2% (121 unități) față de aceeași dată a anului 2013, când numărul structurilor de cazare turistică era de 6.009 unități, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică /INS/. În perioada de referință, numărul hotelurilor a crescut cu 28, până la 1.473 unități, numărul de hosteluri a crescut cu 19, până la 204 unități, numărul de moteluri a scăzut de la 215 la 212, numărul de vile turistice a crescut de la 621 la 624, numărul de cabane turistice a crescut de la 152 la 162, numărul de pensiuni turistice a scăzut de la 1.335 la 1.323, numărul de pensiuni agroturistice a crescut de la 1.598 la 1.665, iar numărul de bungalouri a scăzut de la 249 la 242.

* Consumatorii devin tot mai optimiști, ca de fiecare dată în perioada campaniilor electorale, fiind de părere că, în următoarele câteva luni, vor beneficia de performanța economică în creștere, potrivit rezultatelor studiului GfK Climatul de Consum Europa. "În 2013, economia românească a înregistrat o creștere de 3,5 procente. Este puțin probabil ca această rată de creștere să continue în 2014. Ca de fiecare dată în perioada campaniilor electorale, consumatorii devin tot mai optimiști, fiind de părere că în următoarele câteva luni vor beneficia de performanța economică în creștere. La minus 3,7 puncte, așteptările privind starea economiei continuă să fie negative, înregistrând însă o creștere constantă pe parcursul acestui an", se spune în studiul GfK.

* Totalul creanțelor sectorului 'Administrația publică' s-a menținut ca pondere în Produsul Intern Brut, în trimestrul doi din 2014, la același nivel cu cel raportat în trimestrul doi din 2013, respectiv 24,6%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României /BNR/. Această evoluție a avut loc în condițiile în care, în trimestrul doi din acest an, față de perioada similară din 2013, deținerile de acțiuni și alte participații ale statului, care reprezintă categoria de creanțe majoritară, au scăzut cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 9,4% din PIB. În plus, depozitele administrației publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, până la 7,8% din PIB, iar creanțele comerciale au coborât cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,4% ca pondere în PIB, mai reiese din datele BNR.

* Bursa de Valori București /BVB/ a deschis luni în creștere, iar indicele de referință BET înregistra o apreciere de 1,48%, după o jumătate de oră de la deschiderea sesiunii de tranzacționare. Piața de acțiuni înregistra un rulaj de 886.500 euro, iar cele mai lichide acțiuni erau Fondul Proprietatea și Biofarm.

* Banca Transilvania (BT) a acordat IMM-urilor, în 2014, credite JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) în valoare de 11 milioane de euro, din care nouă milioane de euro au avut ca destinație investițiile, iar două milioane de euro s-au îndreptat către capitalul de lucru și extinderea afacerilor.

* Un număr de 18.909 locuri de muncă vacante erau înregistrate, luni, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cele mai multe în municipiul București (2.254) și în județele Cluj (2.085) și Prahova (1.382), potrivit unui comunicat al ANOFM remis, luni, AGERPRES. Conform datelor rezultate din declarațiile agenților economici, cele mai puține oferte există în județele Mehedinți (16), Bacău (7), Caraș-Severin (7).

* Guvernul de la Moscova a propus amendamente la Legea de funcționare a Băncii Centrale a Rusiei, cerând instituțiilor de creditare importante să prezinte planuri în vederea gestionării situațiilor neprevăzute, pentru restabilirea stabilității lor financiare, în eventualitatea deteriorării generale a economiei, transmite RIA Novosti. Amendamentul propus va obliga băncile să creeze, să refacă sau să extindă planurile prin care se reasigură stabilitatea lor financiară, pentru a face față unor condiții economice dificile. Aceste reglementări vor gestiona și interesele proprietarilor băncilor, ale directorilor și ale clienților.

* Un grup de investitori, incluzând Jynwel Capital și fonduri afiliate Guvernului din Abu Dhabi, au lansat o ofertă de achiziționare a Reebok de la producătorul german de echipamente sportive Adidas, pentru aproximativ 2,2 miliarde de dolari, a anunțat, duminică, publicația americană Wall Street Journal (WSJ), transmite Reuters. Jynwel Capital, un fond de investiții speculative cu sediul în Hong Kong, firmele de consultanță gestionate de Jho Low și unele fonduri afiliate Guvernului din Abu Dhabi vor face în curând o ofertă directorilor de la Adidas, susține WSJ, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

* Vânzările Metro au fost în linie cu estimările analiștilor în trimestrul trei din 2014, în condițiile în care șeful retailerului german, Olaf Koch, vinde divizii și renunță la unele afaceri pentru a genera numerar și a face față reducerii cererii în Europa, transmit Bloomberg și Reuters. În perioada iulie — septembrie 2014, vânzările like-for-like (survenite din activități comparabile cu cele din anul precedent) au crescut cu 0,7%, la 15,1 miliarde de euro (19,3 miliarde de dolari), similar cu estimările analiștilor. Toate diviziile Metro (magazinele Cash & Carry, divizia de produse electronice, hipermarketurile Real și magazinul Kaufhof) au contribuit la aceste rezultate.

* Guvernul de la Moscova vrea să interzică societăților de stat să importe vehicule, echipamente industriale și produse metalurgice, a anunțat, duminică, publicația rusă ' Kommersant', transmite RIA Novosti. Ziarul susține că Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia va interzice companiilor deținute de stat să cumpere anumite produse industriale fabricate în străinătate dacă se găsesc produse similare în Rusia.

* Electrolux, cel mai mare producător european de echipamente electrocasnice, a raportat a treia creștere consecutivă a profitului trimestrial datorită redresării cererii în America de Nord și a reducerilor de costuri în Europa, transmit Bloomberg și Reuters. Profitul operațional al companiei suedeze, excluzând elementele excepționale, a urcat în trimestrul trei din 2014 cu 29%, la 1,39 miliarde de coroane suedeze (190 milioane de dolari), față de 1,08 miliarde de coroane suedeze în perioada similară din 2013, în timp ce analiștii intervievați estimau 1,32 miliarde de coroane suedeze.

* Al patrulea creditor elen, Alpha Bank, intenționează să vândă hotelul Hilton din Atena pentru 180 milioane de euro (230 milioane de dolari), au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite site-ul ekathimerini.com. Hotelul de cinci stele, cu 506 camere, situat în centrul Atenei, ar putea fi vândut anul acesta, susțin sursele. Un purtător de cuvânt al Alpha Bank a refuzat să comenteze informația. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...